På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

GULD
EXTRA INTRESSANT MED REKORDLÅGA REALRÄNTOR - ANALYTIKER (Direkt)

2020-08-03 11:31

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Med en starkare dollar är ett guldpris över 2.000 dollar per uns inte att vänta i denna vecka. Men guld har blivit extra attraktivt som investeringsslag med nuvarande rekordlåga realräntor.

Det säger Jeffrey Halley, senior marknadsanalytiker på Oanda, till Dow Jones.

Amerikansk tioårsränta är nere på 0,55 procent och tioårig realränta är samtidigt rekordlåg om runt -1 procent.

Guld kostar däremot inget att hålla medan Feds storskaliga tillgångsköp väntas driva inflation framöver, fortsätter han angående varför guldet lyft 30 procent under 2020 till nya rekordnivåer nära 2.000-strecket.

Commerzbank bedömer att det bara är en fråga om tid tills när guldet gör ett nytt försök att nå över den "magiska" gränsen om 2.000 dollar per uns.

"Lyftet i guldpriset är framför allt en följd av en robust investerarefterfrågan medan det spekulativa intresset är fortsatt lågt", skriver Commerzbank.

Den tyska storbanken konstaterar att investerares nettolånga positioner i guld i förra veckan var ned till den lägsta nivån sedan tidigt i juni.

"Det märks ett tydligt skifte i investerares preferens: snarare än att investera i terminskontrakt så vill de placera sina pengar i guld-ETF:er", skriver Commerzbank som noterar att det i flera månader skett ett massivt inflöde till guld-ETF:er.

Bild: guldpriset sedan före finanskrisen

image

Bild: långsiktig utveckling amerikansk tioårsränta

imageMarknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -