KLIMAT
VOLVO BLAND TOTALT 53 STORBOLAG STRAFFADE AV BLACKROCK (Direkt)

2020-07-14 14:01

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) I en rapport från den amerikanska kapitalförvaltaren Blackrock, som är den största aktören i sitt slag, framgår att inte bara AB Volvo straffats för bristande arbete i klimatfrågan. Ytterligare 52 bolag hittas i Blackrocks skamvrå ett halvår efter kapitalförvaltarens varsel om ökat fokus i frågan och ännu fler har hamnat under bevakning.

Vd Larry Fink gick i januari ut med beskedet att Blackrock kommer ta till allt mer tuffa tag i fråga om bolag som anses agera bristfälligt i klimatfrågor. Vd-brevet från Blackrock, som förvaltar tillgångar om 6.800 miljarder dollar, gick ut till världens storbolag samtidigt som firman aviserade att kolinvesteringar skulle dumpas.

"Även om blott en bråkdel av de följder som väntas faktiskt blir realitet så befinner vi oss nu i en svår, strukturell och långvarig kris", skrev Larry Fink i sitt uppmärksammade klimatbrev.

I de 53 straffade bolagen har Blackrock tagit ställning i klimatfrågor vid årsstämma för att hindra nyval av ledningsrepresentanter som ansetts ha agerat för tafatt.

I fallet Volvo uppmärksammades Blackrock just för detta - att ha röstat mot omval av ordförande Carl-Henric Svanberg och två andra styrelseledamöter.

Utöver Volvo kan även finländska energibolaget Fortum, tyska fordonskoncernen Daimler och amerikanska energibolaget Exxon Mobil ha fått sig en släng av sleven i fråga om klimatförsyndelser.

Ytterligare 191 bolag har dock placerats under bevakning och riskerar att få se liknande aktioner som de nämnda 53 ifall det inte tas krafttag.

Samtidigt har Blackrock även självt kritiserats för att inte ha röstat för klimatgynnande förslag i flera bolag, bland annat banken JP Morgan. Detta beslut motiveras med att Blackrock ansett sig jäviga i fråga om beslut om banker, givet att Blackrocks egen största ägare vid tidpunkten var just en bank, varför beslutet lagts ut på rådgivare. Den berörda ägarbanken, PNC, gjorde exit ur Blackrock i maj.

Blackrock har även kritiserats efter att ha röstat emot förslag i flera olje- och gasbolag. Dessa röster motiveras i sin tur med att även om kapitalförvaltaren kunnat vitsorda förslagens intention har de tidplaner som lagts fram för minskade klimatavtryck "inte varit realistiska".

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


MERCEDES-BENZ GRP NA O.N. - I dag

{point.key}

Volvo B - I dag

{point.key}

Exxon Mobil - I dag

{point.key}

Fortum Oyj - I dag

{point.key}

JP Morgan Chase & Co - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -