EMU
RISKEN FÖR ANDRA VÅG ETT KONSTANT HOT - OXFORD ECONOMICS (Direkt)

2020-07-10 15:51

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Hittills har europeiska länder lyckats kontrollera virusspridningen medan återöppningar av ekonomier har skett samt att resor börjat tillåtas.

Det framhåller Oxford Economics i en analys.

"Men lokala utbrott i flertalet länder visar att risken för en andra våg är ett konstant hot vilket innebär att konsumenter kan väntas vara försiktiga framöver", lägger analyshuset till.

Det noteras att de senaste veckornas europeiska statistik styrker att "mer pessimistiska scenarion" för det andra kvartalet måste revideras ned.

"Då statistik för maj och möjligen även juni kommer att vara starkare än förväntat ska det även bygga upp en positiv baseffekt för det tredje kvartalet", skriver ekonomerna.

Oxford Economics påpekar att de under viss tid har räknat med "historiskt höga förbättringar" i det tredje kvartalet för de flesta ekonomier i euroområdet.

"Vi är dock fortsatt försiktiga rörande utsikterna efter denna inledande återhämtning", framhåller analyshuset.

Återhämtningen i konsumentsektorn förefaller enligt realtidsindikatorer redan att klinga av i och med att konsumenter fortsatt är försiktiga. Vidare är turism- och restaurang-sektorn mest negativt påverkad av distanseringsregler och det är en situation som Oxford Economics väntas vara högst osäker under en tid framöver.

Analyshusets senaste prognos pekar mot ett BNP-fall inom EMU på nära 8 procent under innevarande helår. Hushållskonsumtionen väntas minska drygt 9 procent medan den offentliga konsumtionen spås visa en mindre ökning mot 2019.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -