USA
HEMARBETE KAN FÅ MAKROEKONOMISKA EFFEKTER - WELLS FARGO (Direkt)

2020-07-02 13:45

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Covid-19-pandemin har inneburit en betydande ökning av distansarbete hemifrån i USA. Håller trenden i sig även efter krisen kan det potentiellt höja arbetskraftsdeltagandet samt möjligen också bidra till en ökad produktivitet.

Det skriver Wells Fargo i en analys.

"Enligt vår uppfattning kan distansarbete potentiellt leda till högre arbetskraftsdeltagande, särskilt bland kvinnor i 30-årsåldern och början av 40-årsåldern. Forskning indikerar också att hemarbete kan leda till en ökad arbetskraftsproduktivitet, med vissa viktiga förbehåll", skriver de.

Enligt en studie arbetar nu 50 procent av amerikanerna hemifrån, jämfört med 10-15 procent före coronakrisen. Det återstår att se hur det kommer att se ut när krisen väl är över, men det finns belägg för att arbetstagare gillar att jobba hemifrån samtidigt som arbetsgivare kan se en chans att spara in på kontorshyror.

Håller trenden med distansarbete hemifrån i sig även efter krisen kommer det att få betydande mikroekonomiska konsekvenser, enligt Wells Fargo, genom just minskad efterfrågan på kontorsyta, som slår negativt mot kommersiella fastighetsbolag men som samtidigt gynnar hyresgäster.

Samtidigt kan hemarbete också ha makroekonomiska effekter. En möjlighet är att det kan bli enklare för kvinnor i barnafödande ålder att arbeta. Därigenom kan arbetskraftsdeltagandet bland kvinnor höjas och med det produktivitetskapaciteten i hela ekonomin. Det handlar nog dock om ganska blygsamma effekter, påpekar Wells Fargo.

En annan möjlighet är att hemarbete skulle kunna öka produktiviteten. Området är inte så utforskat, men det finns i alla fall en studie som pekar mot ökad produktivitet, noterar Wells Fargo. Det finns samtidigt viktiga förbehåll, som att alla inte har utrymmet för att arbeta ostört hemma eller ens vill jobba hemifrån.

Wells Fargo påpekar också att det handlar om möjliga engångseffekter, som lyfter ekonomins produktivitetskapacitet tillfälligt, men som inte påverkar den potentiella tillväxten på lång sikt i någon större utsträckning.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -