TECH
FACEBOOK OCH PAYPAL INVESTERAR I INDONESISKA APPEN GOJEK (Direkt)

2020-06-03 10:15

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Facebooks meddelandeplattform Whatsapp och fintechbolaget Paypal är de senaste techbolagen att investera i den indonesiska betal-, matleverans- och taxiappen Gojek, framgår av uttalanden från bolagen. Amazon ska ha hoppat av förhandlingarna, enligt Reuters.

Den indonesiska "superappen" har rönt stor uppmärksamhet bland världens investerare och har i flera tidigare rundor tagit in miljardinvesteringar från bland annat Google och Tencent. Hur stora pengar som kommer in från Facebook och Paypal framkommer inte av meddelandena från bolagen.

En tidig Gojek-investerare beskriver dock investeringarna som "betydande" och totalt ska investeringsrundan ha inbringat minst 1,2 miljarder dollar till bolaget, enligt Reuters källor. De tidigare ägarna Google och Tencent deltog också i finansieringsrundan.

Gojek grundades 2010 som en Uberutmanare men har därefter utvecklats till en multifunktionell app som utöver Indonesien också lagt under sig andra marknader i tillväxtregionen Sydostasien.

Whatsapps verksamhetschef, Matt Idema, skriver i en bloggpost att bolaget kommer jobba med Gojek för att stötta tillväxten i miljontals småbolag i kampen om att ta andelar i världens framväxande finansiella teknologi.

Den amerikanska meddelandeappen har i delar av världen kommit att bli helt dominerande och i maj gjorde Facebook en liknande framstöt i Indien som den som nu gör i Indonesien, då en investering om 5,7 miljarder dollar gjordes i Reliance Industries digitala enhet.

Målet liknar vad techkonglomeraten Tencent och Alibaba gjort i Kina genom att integrera betaltjänstlösningar mellan olika meddelandeappar och swish-liknande funktioner.

Paypal skriver i ett eget blogginlägg att Paypals betalmöjligheter nu kommer att integreras i Gojek.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Alibaba Group ADR - I dag

{point.key}

Amazon.com - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -