VOLVO
FORDONSNYTTJANDE NORDEN TILLBAKA PÅ NIVÅ FÖRE COVID - PC (Direkt)

2020-06-02 13:11

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Lastbilstillverkaren Volvo upplever att situationen mot slutet av första kvartalet, med helt avstannad produktion och vissa dagar med negativt orderinflöde, har förbytts. Kundernas fordon används alltmer i många marknader, vilket är en viktig indikator.

Det säger Volvos presschef Claes Eliasson till Nyhetsbyrån Direkt.

"Dessutom hade vi ordrar att effektuera när stoppet kom, och många kunder har väntat rätt länge på sina fordon nu, så trycket och takten i produktionen har också skruvats upp. Med det sagt råder det fortsatt stor osäkerhet om orderläget på längre sikt. Vår bedömning är att efterfrågenivåerna kommer ligga på betydande lägre nivåer framåt än innan Coronapandemin", säger Claes Eliasson.

Den rullande fordonsflottan, alltså hur mycket kundernas fordon rullar, är avgörande för Volvos affär eftersom det i nästa led driver affärer för tillverkare, påminner presschefen om. I Norden har fordonsnyttjandet återhämtat sig, uppger han.

"Danmark har ju till exempel inte mycket tillverkningsindustri utan har större del av ekonomin inom jordbruk och livsmedel, vilket har hållit uppe transporterna. När produktionsstoppen upphävts i Sverige, Norge och Finland driver det ju mycket transporter till tillverkningsindustrin", säger Claes Eliasson angående läget i Norden.

Är nyttjandegraden av fordonen tillbaka på nivåerna före coronakrisen i övriga Europa, Asien och Brasilien?

"Det är en lite blandad bild. I Östeuropa är det något svagare medan vi ser en gradvis återhämtning i Väst- och Sydeuropa. Norden är tillbaka som sagt. Latinamerika är någorlunda okej med Brasiliens starka jordbrukssektor i täten. Japan är hyfsat medan Kina ser en riktig boom i efterfrågan och växer rejält. Vi ser en gradvis återhämtning även i Asien, Australien, Mellanöstern och Afrika", uppger Claes Eliasson.

Danske Bank skrev i ett marknadsbrev på tisdagen att lastbilstillverkaren Volvos ir-avdelning under ett samtal talat om en bred pågående återhämtning på flera håll, medan återhämtningen i USA ska ha varit mer blygsam.

Vidare ska inga betydande orderavbokningar ha inträffat, uppgav Danske Bank med hänvisning till Volvo-samtalet som enligt banken innehöll fler framtidsindikationer än tidigare samtal. Volvo hävdar dock att bolaget inte släppte några nyheter.

Volvo-aktien var vid 12-tiden på tisdagen upp 2,7 procent och gick därmed starkare än Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 som var upp 1,5 procent.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Volvo B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -