SVERIGE
ANTIKROPPSTEST PEKAR MOT LÅNG VÄG KVAR - MATEMATIKER (Direkt)

2020-05-25 16:32

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De första resultaten från antikroppstester som Folkhälsomyndigheten presenterat styrker bilden av att Sverige får kämpa med höga nivåer av covid-19-smittade svenskar under en överskådlig framtid.

Det framhåller Marcus Carlsson, matematiker vid Lunds universitet, för Nyhetsbyrån Direkt.

Inför att resultaten publicerades i förra veckan sade han att Sverige riskerar att få brottas med fortsatt höga andelar coronasmittade åtminstone under resten av 2020.

Han angav då även att "2022 är ett år jag sett i en preprint från Harvard då flockimmunitet skulle kunna inträffa om vi inte ska krascha sjukvården, vilket även är i linje med intern information som läckt från svenska sjukhus om när epidemin beräknas vara över".

Folkhälsomyndigheten framhöll inför den gångna långhelgen att andelen antikroppstester som var positiva var klart störst i Stockholm, vilket var i linje med myndighetens förväntan. För Stockholm var den positiva andelen 7,3 procent mot cirka 4 procent i Skåne och Västra Götaland.

"Stockholm har en väsentligt högre andel smittade än Skåne och Västra Götaland som ligger väldigt lika", sade statsepidemiologen Anders Tegnell vid en presskonferens.

Antikroppstesterna gjordes vid månadsskiftet april/maj och gav således indikationer på andelar som blivit smittade i dessa regioner fram till omkring påsk.

En tidigare matematisk modell från Folkhälsomyndigheten hade bedömt att omkring 17 procent av stockholmarna skulle ha smittats fram till påskhelgen.

Anders Tegnell medgav i förra veckan att andelarna med antikroppar låg något under Folkhälsomyndighetens förväntan. Han ville samtidigt inte dra för stora växlar utifrån det. Han angav också att resultaten från antikroppstesterna kommer att vara en del i myndighetens fortsatta arbete med att beräkna och modellera smittspridningen runtomkring i landet.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -