OPEC
UTBUDSKAPNING HELT BEROENDE AV USA-DELTAGANDE - RTRS (Direkt)

2020-04-07 16:19

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den utbudsminskning som väntas bli klubbad vid det extrainkallade krismötet i Opec+ i slutet på veckan är helt avhängig att andra parter som USA förbinder sig att också skära ned på oljeproduktionen, enligt Reuters källor.

Utan USA - inget avtal. Så krasst beskriver en av Reuters källor förutsättningarna inför torsdagens möte i oljekartellen. Andra länder som kan tänkas delta - och som i vissa fall uttryckt sig villiga till produktionsminskande åtgärder - är Norge, Kanada och Brasilien.

USA har ännu inte från centralt håll uttryckt att några utbudsminskningar är på väg. President Donald Trump har snarare hävdat att produktionen redan minskat. Den amerikanska frackingindustrin - som utvinner till höga kostnader - står nu med olönsamma affärer och riskerar sektorkollaps efter prisraset. Konkurser har redan noterats.

Opec+ har aviserat en videokonferens ämnad för torsdagen klockan 15 svensk tid efter att USA:s president Donald Trump i förra veckan hävdat att en uppgörelse är på väg och att Saudiarabiens och Rysslands ledare varit i kontakt. Det är uppgifter som därefter dementerats. De båda länderna har utkämpat en geopolitisk kraftmätning med obegränsat utbud och priskrig de senaste veckorna.

På fredagen kommer också Saudiarabien att hålla en videokonferens för energiministrarna i G20, enligt nyhetsbyrån. Målet är att "säkra marknadens stabilitet".

Ryssland har på tisdagen bekräftat att landets delegat kommer delta vid mötet, som senarelagts från måndagen på grund av "tekniska orsaker".

Reuters har tidigare rapporterat att dessa består i att få in så många ytterligare parter som möjligt i ett kommande avtal för att rädda oljepriset från den ojämförliga efterfrågekollaps som orsakats av karantänsåtgärderna mot covid-19. Det råder ännu ingen konsensus mellan Moskva och Riyadh rörande hur stora sänkningar som är att vänta, men vid tidpunkten för mötets kallelse rekommenderades rekordhöga minskningar om 10 miljoner fat per dag.

Det kommer dock inte räcka långt. Efterfrågeminskningarna på marknaden är upp emot 30 miljoner fat per dag enligt vissa bedömare - 30 procent lägre än normalt. Oljepriserna steg med omkring 1 procent på tisdagseftermiddagen till nivåer som fortsatt är mer än halverade sedan årsskiftet.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Tethys Oil - I dag

{point.key}

ShaMaran Petroleum - I dag

{point.key}

Orrön Energy - I dag

{point.key}

International Petroleu... - I dag

{point.key}

Maha Energy - I dag

{point.key}

Chevron - I dag

{point.key}

Equinor - I dag

{point.key}

Aker - I dag

{point.key}

Aker BP - I dag

{point.key}

BP Plc - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -