BOJ
TROLIGEN NYA LÄTTNADER NÄSTA VECKA ENLIGT KÄLLOR - BN (Direkt)

2020-03-12 10:56

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bank of Japan kommer troligen att utöka sina stimulansåtgärder vid räntemötet i nästa vecka för att försöka begränsa de ekonomiska effekterna av coronautbrottet och lugna finansmarknaderna.

Det uppger källor för Bloomberg News.

Det handlar troligen om mer aggressiva tillgångsköp, där köpen av börhandlade fonder, ETF:er, möjligen kan komma att utökas. För virusdrabbade företag kommer BOJ troligen med ett antal åtgärder, bland dem ett låneprogram. Banken kan också komma att justera sina köp av företagsobligationer för att stötta företag.

Enligt källorna är BOJ medvetna om att risken att eventuella åtgärder ses som för små, men det finns tveksamheter kring att höja målet för ETF-köp på grund av att det senare kan bli svårt att sänka.

En räntesänkning ses som osannolik om inte läget på finansmarknaderna förvärras ytterligare, enligt källorna. Detta på grund av den press det skulle sätta på banksektorn med ännu mer minusränta. BOJ kommer dock att hålla ögonen på vad ECB gör med sin ränta på torsdag eftermiddag och hur marknaderna reagerar på det.

BOJ har sitt nästa räntemöte den 18-19 mars.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -