RÄNTOR/VALUTOR
DOLLARN FORTSATTE STÄRKAS, SVENSKA RÄNTOR NED (Direkt)

2020-02-20 16:21

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjönk på torsdagen och euron stärktes på eftermiddagen mot dollarn, som i sin tur fortsatte att stärkas mot yenen. Kronan blev ett par öre svagare mot euron.

Den tyska tioårsräntan var 1 punkt ned till -0,43 procent, medan den svenska stängde 5 punkter lägre på -0,11 procent.

På morgonen redovisade Prospera inflationsförväntningarna bland penningmarknadens aktörer, som gav vid handen att förväntningarna på KPIF-inflationen på fem års sikt var oförändrade på 1,8 procent.

Ett batteri med SCB-statistik visade bland annat att hushållens finansiella sparande, nysparandet minus skuldökningen, uppgick till -14 miljarder kronor fjärde kvartalet. Detta var det lägsta finansiella sparandet sedan tredje kvartalet 2015.

Annan statistik visade att det under fjärde kvartalet påbörjades byggande av 14.550 nya bostadslägenheter och under helåret 2019 påbörjades byggandet av knappa 49.000 nya bostäder, en nedgång med 7 procent från 2018.

Det tyska konsumentförtroendet sjönk marginellt inför mars, enligt GfK, medan den brittiska detaljhandeln var lite starkare än väntat, och steg inklusive bensin med 0,9 procent i januari från i december, väntat +0,7 procent.

Norsk statistik visade att de totala investeringarna i olje- och gasverksamheten i Norge väntas uppgå till 185,4 miljarder norska kronor i år och 152,0 miljarder under 2021.

Det innebar en upprevidering från i november då de totala investeringarna väntades uppgå till 182,6 miljarder kronor under 2020.

Nordea noterade att undersökningen pekar mot en måttlig ökning av tillväxten i oljeinvesteringarna i år och en liten nedgång nästa år, vilket är i linje med Norges Banks syn.

ECB skrev i protokollet från senaste räntemötet, den 23 januari, att de såg tecken på att ekonomin stabiliseras, men varnade för att signalera alltför mycket ekonomisk optimism.

Ledamöterna välkomnade att ekonomiska indikatorer visat tecken på stabilisering, men uttryckte samtidigt oro för att en alltför optimistisk ton från centralbanken skulle kunna pressa upp marknadsräntorna och därmed dämpa effekten av de penningpolitiska stimulanserna.

På coronafronten var antalet nya smittade i Kina på onsdagen det lägsta sedan den 23 januari, men metoden för att beräkna har åter ändrats. Samtidigt rapporterades två döda från Japan och en ökning av smittade i Sydkorea, som på torsdagen fick det första dödsfallet från coronaviruset.

Det råder fortsatt osäkerhet om de ekonomiska konsekvenserna av viruset, covid-19.

Federal Reserves vice-chef Richard Clarida sade i en intervju med CNBC att viruset kan få en märkbar påverkan på Kinas tillväxt under första kvartalet, men att det är alltför tidigt att se effekterna av coronaviruset på USA:s ekonomi. Fed bevakar dock situationen noga.

Clarida sade också att fundamenta i den amerikanska ekonomin är starka.

USA-räntorna sjönk i linje med de europeiska, med tioårsräntan 2 punkter ned till 1,54 procent.

Statistik på eftermiddagen visade en oväntad, och stark, uppgång i Philadelphia Fed index i februari, till 36,7 från 17,0 i januari. Analytiker hade räknat med en nedgång till 11,0.

Veckostatistiken över antalet nyanmälda arbetslösa kom in som väntat.

Federal Reserves räntekommitté, FOMC, nämnde coronaviruset som en ny risk vid januarimötet, enligt protokollet som släpptes på onsdagskvällen. Detta visade i övrigt att Fed är bekväma med att hålla räntan oförändrad tills vidare för att se effekterna av tidigare räntesänkningar.

En inflation under målet och utrymme att ytterligare stärka arbetsmarknaden ger skäl för att hålla låga räntor, och gör det möjligt för de policyansvariga att samla ytterligare information om de ekonomiska utsikterna.

På valutamarknaden handlades euron vid svensk stängning kring 1:082 mot dollarn, som i sin tur fortsatte att stärktas mot yenen, efter en kraftig uppgång kvällen före, till strax över 112, från 110:82 vid svensk stängning dagen före.

Kronan har tappat 2 öre till 10:60 mot euron och stärktes ett halvt öre till 9:80 mot dollarn.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -