POWERCELL
AKTIEN KAPAS I TYSKA BÖRSMAGASINET DER AKTIONÄR (Direkt)

2020-02-20 15:53

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bränslecellsbolaget Powercells aktie började falla kraftigt på börsen under torsdagseftermiddagen och varken ir-chef eller analytiker som Nyhetsbyrån Direkt varit i kontakt med kunde förklara det plötsliga raset, som också drog ned flera börskollegor. Någon som pekar på de höga värderingarna i sektorn är det tyska aktiemagasinet Der Aktionär, som manade till försiktighet kring den hajpade sektorn och under torsdagsmorgonen specifikt pekade på Powercell som en aktie med särskilt betydande fallhöjd.

Powercells aktie steg initialt knappt 6 procent till kursnivåer över 340 kronor under torsdagsmorgonen, innan kursbanan började flackas ut och sedermera rasa mer rejält ned emot minus 15 procent för dagen till drygt 270 kronor.

Aktieresan har varit hejdlöst positiv för Powercell, som med en ökning på nära 5.000 procent sedan noteringen 2015 har varit ett av de bästa aktiecasen på hela världens börshimmel de senaste åren. Just detta tar Der Aktionär fasta på.

"Vätgasrallyt känner inga gränser i nuläget, men de individuella aktörernas värderingar är inte i kontakt med verkligheten. Detta avser särskilt aktierna i Powercell, ITM Power och Ballard Power. Der Aktionär manar därför till försiktighet", skriver veckomagasinet.

Under onsdagen förekom uppgifter om att det kunde vara tyska intressenter som köpte in sig i aktien, som då lyfte till nya rekordhöjder som hela Stockholmsbörsens mest handlade aktie.

Tidningen hänvisar till bolagens abnorma värdering jämfört med försäljning som ett bevis på frånkopplingen mellan fundamenta och verklighet, i Powercells fall enligt magasinet 144.

"Det finns en ohygglig korrektionsrisk efter dessa astronomiska uppgångar", sammanfattar Der Aktionär.

Även de två andra nämnda aktierna, ITM Power och Ballard Power, handlades ned med omkring 10 procent, liksom den norska sektorkollegan Nel som handlades ned omkring 5 procent i Oslo.

I Nyhetsbyrån Direkts podcast FollowTheMoney kan du höra mer om rallyt i Powercell och elbistillverkaren Tesla. Podcasten är tillgänglig på bland annat <i>Spotify</i>, <i>Apple Podcast</i> och <i>Acast</i>.

Bild: Powercells aktie sedan noteringen 5 år

Bildkälla: Infront

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


PowerCell Sweden - I dag

{point.key}

NEL - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -