Finansinspektionen vill krympa utbudet i premiepensionen rejält - Aktiespararna sågar svaret (Finwire)

2020-02-14 11:05
Det nuvarande fondtorget hos Premiepensionsmyndigheten bör göras om i grunden och endast bestå av 10-15 fonder. Detta för att ge ett större skydd för spararna. Den uppfattningen lämnar Finansinspektionen i ett remissvar om utredningen "Ett bättre premiepensionssystem".

Delar av fondbranschen har tidigare varit kritiska till beslutet att krympa fondtorget då det innebär att mindre aktörer slås ut, vilket i sin tur påverkar valfriheten samt mångfalden.

Aktiespararna är kritiska. Organisationen menar att FI går för hårt fram då man ännu inte utvärderat utfallet av de åtgärder som redan sjösatts. Dessutom oroar man sig för hur bolagsstyrningen påverkas om endast ett fåtal finns tillgängliga samt hur avkastningen blir för investerarna.

- Det har inom PPM-systemet funnits problem med oseriösa aktörer och bristfälliga regler som påverkat premiepensionssparare negativt. Men åtgärder har redan vidtagits i form av strängare krav på fonder och fondbolag, mer reglerade villkor för marknadsföring och bättre förutsättningar för samverkan mellan övervakande myndigheter. Inget tyder på att dessa åtgärder har varit otillräckliga. Det är därför anmärkningsvärt att regeringen skyndar på med PPM-utredningen som i praktiken vill avskaffa det fria fondvalet, säger Joacim Olsson, vd för Aktiespararna i en kommentar till organisationens remissyttrande.

Aktiesparar-chefen upprepar också det som kritiker tidigare uppgett - att åtgärderna slår mot mångfalden.

- Avskaffas det fria fondvalet och ersätts med ett upphandlat torg med färre fonder så är risken stor att små nischade fonder inriktade mot småföretag, hållbara bolag eller avgränsade marknader försvinner. Följden blir att pensionsspararens fria val begränsas och att kapital istället flyttas till globala fonder. Då blir det ett mer anonymt och passivt ägande och svårare för innovativa svenska företag att få tillgång till riskvilligt kapital, säger Joacim Olsson.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -