EKOFIN
ANDERSSON STÖDJER KLIMATFOND INOM STRAM EU-BUDGET (Direkt)

2020-01-21 14:56

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Sverige stödjer i princip att EU inrättar en fond för hjälp till EU-ländernas klimatomställning - om den håller sig inom en stram EU-budget.

Det sade finansminister Magdalena Andersson till Nyhetsbyrån Direkt efter ekofinmötet på tisdagen.

Hon nyanserade därmed sin kritik från i fredags av EU-kommissionens förslag om en fond för klimatomställning (Just Transition Fund) på 7,5 miljarder euro i EU:s långtidsbudget 2021-2027.

"Generellt är Sverige positiv till att använda EU-budgeten till att påskynda en grön omställning. Men det får ske inom de ramar vi har", sade Magdalena Andersson på tisdagen.

Sverige hör till en grupp nettobetalare bland EU-länderna som kämpar för att hålla nere långtidsbudgeten till 1 procent av EU:s BNI. Finansministern betonade att även klimatfonden måste rymmas inom ramen.

Utan att gå in på detaljer sade hon att vissa EU-länder, som Polen, är mer kolberoende och därmed har större finansieringsbehov.

Samtidigt underströk hon att EU får överväga om även klimatstöd ska villkoras till att mottagarländerna följer rättsstatens principer.

EU har startat granskningar av Polen, Ungern och Rumänien för brott mot dessa principer.

"Det är viktigt att alla länder håller sig till rättsstatens regler för att få stöd från EU", sade Magdalena Andersson.

EU-länderna närmar sig nu slutförhandlingarna om långtidsbudgeten, då pengar ska fördelas till områden som jordbruk, regionalstöd, klimat, forskning, samt inre och yttre säkerhet.

Målet är att komma överens under februari eller mars.

Vid sitt besök i Bryssel passade Magdalena Andersson på att bedriva lobbying mot EU-kommissionen för att statsstödsreglerna lättare ska tillåta sänkt skatt på biodrivmedel.

Hon träffade kommissionens vice ordföranden Frans Timmermans och Margrethe Vestager.

"Man behöver se över statsstödsreglerna och energiskattedirektivet så att det blir lättare och smidigare för EU-länder att kunna ha nedsatt skatt på biodrivmedel", sade Magdalena Andersson.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -