AFRICA ENERGY
FOKUS PÅ BLOCK 11B/12B,KAN DUBBLA VÅRT VÄRDE -VD (Direkt)

2020-01-20 14:49

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Oljeprospekteringsbolaget Africa Energy, som har andelar i tre fält i havet utanför Sydafrika och Namibia, satsar nu fullt ut på området Block 11B/12B, medan övriga tillgångar antingen får ligga i malpåse eller arrenderas ut till andra aktörer.

Enligt vd Garrett Soden blir de kommande tolv månaderna avgörande för bolagets framtid.

"Vi fokuserar nu till 100 procent på Block 11B/12B, då vi inte vill att aktieägarna ska drabbas av utspädning genom att vi letar efter tillgångar med högre risk", säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Africa Energy äger 4,9 procent av Block 11B/12B utanför Sydafrika, där operatören Total gjort uppmuntrande fynd som pekar på tillgångar på minst 1 miljard fat oljeekvivalenter.

Både olja och gas har konstaterats vid fyndigheten Brulpadda i Block 11B/12B, och såväl existerande näraliggande infrastruktur som efterfrågan talar för att en rejält lönsam utvinning ska kunna ske, enligt de inblandade bolagen. Därtill har flera närliggande potentiellt gigantiska områden definierats.

En rad viktiga borrningar väntar under året. Först ut är brunnen Luipard-1 öster om Brulpadda, som ska borras under det andra kvartalet - ett kvartal senare än ursprungligen planerat.

"Aker BP, som just nu har riggen, har blivit försenat till följd av dåligt väder. Därtill har bolaget beslutat att borra fler brunnar än tidigare planerat. Förseningen har inget med vår verksamhet att göra", säger Garrett Soden.

Förhoppningarna är stora inför borrningarna på Luipard-fältet. Inte minst hoppas man finna en högre andel olja än vid Brulpadda, då tidigare undersökningar tyder på ökad andel olja ju längre österut i block 11B/12B man kommer.

"Operatören Total har sagt att sannolikheten för att lyckas är minst 80 procent. Våra experter tror att sannolikheten är ännu högre", säger Garrett Soden, som menar att även om man hittar samma kombination av olja och gas som i Brulpadda, så fördubblas Africa Energys nuvärde.

Efter Luipard planeras en brunn i fyndigheten Blaasop ännu längre österut. Dessa borrningar ska preliminärt inledas under det tredje kvartalet i år. Därefter, möjligen under det fjärde kvartalet, följer borrningar i ett område ytterligare en bit österut i Block 11B/12B.

"Ett mycket spännande år ligger framför oss. Det är extremt ovanligt att ett litet bolag som vårt har andelar i lågrisktillgångar som dessa, och med en operatör i världsklass i form av Total", summerar Africa Energy-chefen dagsläget.

En potentiell hämsko för prospekteringsarbetet är de hårda väderförhållanden som råder utanför Afrikas sydspets. Hårt väder råder dock även i Nordsjön, där Total och riggleverantören Oddfjell har lång erfarenhet, påpekar Garrett Soden.

"Det som skiljer 11B/12B från Nordsjön är Agulhas-strömmen, som bland annat går runt Afrikas sydspets. Total och Oddfjell har med Brulpadda-borrningarna dock visat att de klarar att hantera denna. Brulpadda kom in under budget och snabbare än planerat", säger Garrett Soden.

Raden av borrningar är dock inte gratis för Africa Energy, som måste bidra med kapital i proportion till sin ägarandel. Total ger emellertid en viss flexibilitet med betalningen och Africa Energy, som har blott åtta anställda, har låga overhead-kostnader.

"Vi kommer att behöva ta in 15-20 miljoner dollar för att finansiera 2020 års program. Om jag fick bestämma skulle vi låna medel för att finansiera Luipard-borrningarna, och sedan ta in mer kapital till en högre värdering", säger Africa Energy-chefen och påminner om att huvudägaren familjen Lundin i många fall gått in med bryggfinansiering för sina bolag.

Även för bolagets övriga två tillgångar, PEL37 utanför Namibia och Block 2B utanför Sydafrika, finns planer - som alltså inte inkluderar att i dagsläget lägga pengar på dem.

För PEL37 meddelade bolaget på måndagsmorgonen att licensen förlängts ett år till mars 2021.

"För oss är det som en option. Flera stora bolag planerar att borra i närheten av PEL37. Om någon av dem lyckas ökar det värdet av vår tillgång, så vi bara väntar och ser. Vi behåller därför tillgången, men tänker inte allokera något kapital till den", slår Garrett Soden fast.

För Block 2B, som Africa Energy kontrollerar till 90 procent, är planerna annorlunda. En så kallad utfarmning av delar av fyndigheten planeras under det första kvartalet.

"Det är inte ett sätt att ta in kapital, men ett sätt att undvika att spendera kapital", konstaterar Garrett Soden.

Med tanke på alla kommande potentiellt positiva nyheter kring bolaget vore ett uppköpserbjudande eller bud på bolagets tillgångar knappast förvånande, medger Garrett Soden.

"Det är ett angenämt problem att ha. Jag skulle dock aldrig sälja något innan vi har resultaten från Luipard-borrningarna, som innebär en potentiell omvärdering av tillgångarna och bolaget", säger han.

Preliminära hållpunkter för Africa Energy 2020:

* Februari: Slutgiltiga resultat från 2D och 3D seismiska undersökningar utförda 2019

* 1 kv: Utfarming av Block 2B

* 2 kv: Inleder borrning av brunnen Luiperd-1

* 3 kv: Inleder borrning av brunnen Blaasop-1

* 4 kv: Möjlig borrning vid tredje fält i Block 11B/12B

* 4 kv: Möjlig borrning vid Gazania-1 i Block 2B

* 2020: Eventuella resultat från borrningar nära PEL37

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt


Africa Energy Corp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -