RÄNTOR/VALUTOR
PUNDET NED EFTER SVAG BRITTISK JULHANDEL (Direkt)

2020-01-17 16:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Räntorna visade en blandad bild på fredagen där amerikanska och brittiska data drog åt olika håll. Dollarn stärktes, medan pundet tappade.

Tyska räntor var vid svensk stängning svagt upp, medan EMU-periferin sjunkit 1-4 punkter.

Brittiska räntor var 1-2 punkter lägre medan pundet tappade cirka 0,7 procent till 1:3030 mot dollarn efter svaga data.

Detaljhandeln sjönk 0,6 procent i december jämfört med november, och steg endast 0,9 procent i årstakt, väntat var +0,6 respektive +2,7 procent. Bland annat sjönk klädhandeln med 2,0 procent under månaden.

Även november var en svag månad, och detaljhandeln har inte stigit i månadstakt sedan i juli, den längsta perioden utan tillväxt sedan statistiken började föras 1996. Under fjärde kvartalet minskade detaljhandeln med 1,0 procent, den svagaste utvecklingen sedan början på 2017.

Tidigare i veckan visade inflationstakten en oväntad nedgång till 1,3 procent, och även om brexitosäkerheten har minskat sedan Boris Johnson vann valet i december så har det byggts upp ett allt starkare "case" för att sänka räntan vid Bank of Englands nästa möte den 30 januari.

Uttalanden från BOE-ledamöter har öppnat för det och

marknadens prissättning indikerar nu en sannolikhet på drygt 70 procent att de sänker med 25 punkter enligt Bloomberg News noteringar.

"Det finns en chans att vi får se en uppstuds i PMI nästa vecka och att detta kan få BOE att sitta på händerna. Men med detta sagt så ligger ribban rätt högt för att hålla räntan stilla efter denna veckas svaga KPI och detaljhandel", sade Valentin Marinov på Credit Agricole till Bloomberg News.

I euroområdet visade även det definitiva KPI-utfallet en uppgång till 1,3 procent i december från 1,0 procent i november, medan kärninflationen låg kvar på 1,3 procent.

Oxford Economics noterar att den marginella uppgången i inflationen främst kom från tjänstepriserna. Deras mått på kärninflationen, som även exkluderar paketresor, låg kvar på 1,4 procent. Detta mått har stigit måttliga 0,3 procentenheter från december 2018, och stabiliseringen bekräftar att den gradvisa uppåtgående trenden i underliggande priser kommer att förbli mycket långsam.

"Den blygsamma uppgången i kärninflationen de senaste månaderna stöttar vår uppfattning att ECB:s policypaus kommer att bestå de kommande månaderna då de analyserar inverkan av sina senaste policyåtgärder och den nye chefen börjar översynen av den penningpolitiska strategin", skrev Oxford Economics.

ECB har rådsmöte den 23 januari, då bland annat översynen väntas sjösättas.

Tidigare på fredagen kom data från Kina som visade en BNP-tillväxt på 6,0 procent i årstakt under fjärde kvartalet, i linje med förväntningarna.

Kinas nationella statistikbyrå (NBS) sade i en kommentar att nedåtpressen på ekonomin fortsatt är stor, men att kinesernas villighet att konsumera väntas öka på grund av bättre förväntningar. Fas ett-avtalet mellan Kina och USA kan förbättra de ekonomiska utsikterna för de två länderna.

Under helåret 2019 ökade BNP med 6,1 procent jämfört med 2018, väntat var en uppgång med 6,2 procent. Tillväxttakten var den svagaste på nästan 30 år. Kinas tillväxtmål för helåret 2019 låg på 6,0-6,5 procent.

Annan kinesisk statistik under natten visade att industriproduktionen var klart starkare än väntat, detaljhandeln marginellt starkare och även investeringarna lite starkare än bedömare förutspått. Arbetslösheten steg dock något från föregående månad.

Nordea noterar att många indikatorer pekar mot stabiliserade tillväxtutsikter i Kina mot slutet av 2019. Den större bilden är att Kinas tillväxttakt gradvis bromsar in och kommer att fortsätta att göra det, till 6,0 procent 2020.

Förutom den långsiktiga trenden har särskilt två faktorer tyngt Kina, handelskriget och policyn för att minska belåningen, som slagit mot utvecklingen i fastighetssektorn.

Kina har lyckats kompensera de negativa effekterna från handelskriget genom att lätta på såväl penning- som finanspolitiken. Den expansiva hållningen väntas fortsätta och nyligen sänktes bankernas reservkrav.

Exportnettot bidrog positivt till tillväxten 2019 och investeringsutsikterna förbättrades mot slutet av året, medan stigande inflation dämpat köpkraften. Framåtblickande väntas handelsavtalet med USA ta bort en del osäkerhet i Kina.

"Men vi tror inte vi får se någon dramatisk uppgång i tillväxtsiffrorna för att även om utsikterna förbättras så kommer myndigheterna att känna mindre behov att stötta tillväxten via finans- och penningpolitiken", skriver Nordea.

USA-räntorna steg med den tioåriga statsobligationen 2 punkter upp till 1,83 procent.

I USA ökade bostadsbyggandet med 16,9 procent i december, över väntade 1,1 procent, där den volatila delen "flerfamiljs"-bostäder upp 29,8 procent under månaden.

Industriproduktionen sjönk 0,3 procent i december jämfört med november, väntat var -0,2 procent. Även Michiganindex var marginellt under prognos, 99,1 mot väntade 99,3, där förväntningsindex sjönk.

Svenska räntor steg svagt medan kronan tappade 2 öre till 9:51 mot dollarn men stärktes 1 öre till 10:55 mot euron.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -