NEW YORK
OREGELBUNDET PÅ DETALJFATTIGT AVTAL, S&P 500 OFÖR (Direkt)

2019-12-13 22:05

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna handlades kring nollan under större delen av fredagen efter att marknaden haft svårt att bedöma innehållet i det initiala handelsavtal som USA och Kina kommit överens om.

Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex var i princip oförändrat vid 28.135. Det bredare S&P 500 var också så gott som oförändrat vid 3.168. Nasdaqs kompositindex noterades 0,2 procent högre till 8.734.

Företrädare för Kina meddelade på fredagen att länderna kommit överens om ett "fas ett"-avtal.

USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer sade senare under fredagen att han siktar på att skriva under avtalet under första veckan i januari.

Han sade att USA har fått ett två år långt åtagande från Kina om köp av amerikanska jordbruksvaror.

Enligt Robert Lighthizer gick Kina med på att öka köpen av jordbruksvaror med 16 miljarder under första året, från en baslinje om 24 miljoner 2017 - innan handelskonflikten började. Kina kommer enligt Lighthizer "göra vad de kan" för att få upp siffran till 50 miljarder.

Donald Trump själv sade till reportrar att han räknar med att Kinas köp av jordbruksvaror kommer nå 50 miljarder per år "ganska snart".

Bedömare uttryckte viss oro kring att avtalet inte var stort nog för att motivera ytterligare börsuppgång efter den initiala spiken i samband med att det presenterades.

"Avtalet är inte så robust som vissa på marknaden hade hoppats på så det är fullt rimligt att marknaden backar lite och hämtar vinster", sade Randy Frederick vid Charles Schwab, till Marketwatch. Han noterade också att beskedet om att inga tullar införs från och med söndag redan var inprisat i marknaden.

Bland enskilda aktier steg biometribolaget Synaptics 7,9 procent, sedan Susquehanna skrivit att gårdagens rapport från Broadcom antydde att Synaptics vunnit ett kontrakt hos Apple. Broadcom var i sin tur ned 3,8 procent.

Mjukvarubolaget Oracles aktie backade 3,5 procent på fredagen efter att ha presenterat en rapport för det brutna räkenskapsårets andra kvartal som överlag kom in högre än analytikernas förväntningar. Försäljningen var dock på den svaga sidan vilket

Räntan på den amerikanska tioåringen var 7 punkter lägre vid 1,82 procent.

Graf: S&P 500-index torsdagen den 13 december

imageBildkälla: InfrontBroadcom Inc - I dag

{point.key}

Synaptics Inc - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -