RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR UPP, KRONSPURT I VECKANS AVSLUTNING (Direkt)

2019-11-15 16:20

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna steg något i fredagens handel, samtidigt som börserna stod på plus med stöd av handelsoptimism. Kronan avslutade veckan starkt.

Tyska räntor steg 1-2 punkter. Definitiva data visade att inflationen i euroområdet sjönk till 0,7 procent i oktober från 0,8 procent, medan kärninflationen steg till 1,1 procent från 1,0 procent. Båda var i linje med det preliminära utfallet, men fortsatt långt ifrån ECB:s mål.

Bedömare noterar för Bloomberg News att en av den nya ECB-chefen Christine Lagardes uppgifter nu blir att försöka förmå politikerna att bidra med finanspolitisk stimulans där utrymme finns, och då kanske i synnerhet Tyskland.

Den tyska ekonomin undvek dock recession och det kanske kommer att krävas en annan typ av krismedvetenhet, via klart stigande arbetslöshet, för att få finansminister Olaf Scholz att ändra hållning.

"Stödet från tyskarna för stora stimulanser är inte så uttalat de senaste månaderna som det skulle ha varit i en liknande situation i Storbritannien eller USA. Det finns mindre tryck från tyska väljare på de tyska politikerna att addera mer stimulanser", Florian Hense på Berenberg.

Pundet vann lite mark på fredagen. Dollarn har stärkts mot yenen men tappat mot euron. USA-räntorna steg något, även om nettorörelserna var små, med den tioåriga statsobligationen på 1,83 procent.

USA-data under eftermiddagen gav lite blandade signaler.

Detaljhandeln indikerar en fortsatt uppgång i konsumtionen, om än i lite långsammare takt. Totalt steg den 0,3 procent i oktober, mer än väntade 0,2 procent, men exklusive bilar var uppgången endast 0,2 procent.

"Control group", ett mått på den mer underliggande utvecklingen som exkluderar restauranger, bilar, bensin och byggmaterial, ökade 0,3 procent, vilket var som väntat.

Wells Fargo noterade att utfallet inte direkt ändrar deras syn inför helghandeln, som de tror ökar med 5,0 procent (november-december) i årstakt.

Empire manufacturing index sjönk oväntat till 2,9 i november, medan industriproduktionen sjönk 0,8 procent i oktober. Utfallet var kraftigt påverkat av strejken på General Motors och tillverkningsindustrin exklusive bilar sjönk mer modesta 0,1 procent. Noteras kan också att importpriserna sjönk 0,5 procent i oktober, mer än väntade -0,2 procent.

Hopp om framsteg i handelsförhandlingarna mellan USA och Kina har stärkt sentimentet. Tidigare i veckan var det mer negativa signaler om att Kina inte vill lova några siffersatta mål för köpen av jordbruksprodukter, vilket skulle vara en stötesten för ett "fas ett-"avtal.

Men Larry Kudlow, den amerikanske presidentens ekonomiske rådgivare, sade på torsdagen att förhandlingarna om "fas ett"-avtalet är inne i "slutfasen" och att de två sidorna står i nära kontakt med varandra. Samtal mellan Robert Lighthizer, Steven Mnuchin och Liu He skulle ske över telefon på fredagen.

Handelsministern Wilbur Ross sade också att det med "största sannolikhet" nås ett handelsavtal mellan USA och Kina, även om djävulen alltid finns i detaljerna och "vi har nått de sista detaljerna nu".

Något datum för undertecknande är ännu inte satt, men

marknaderna har fortsatt att reagera märkbart på varje nyhet på handelsområdet, börsterminerna i New York är upp på fredagen.

Capital Economics skrev att trots bakslag tycks arbetet fortskrida mot ett "fas ett"-avtal. Det skulle minska risken för avsäljning på marknaderna kommande veckor, och dämpade handelsspänningar gör att yuanen inte väntas försvagas fram till årsskiftet. Men det är samtidigt tveksamt om det kommer att ge så mycket stöd till Kinas ekonomi.

"Det förefaller som om USA är motvilliga att i betydande grad dra tillbaka tullarna. Det tycks som det bästa Kina kan hoppas på är ett tillbakatagande av septembertullarna, vilket bara skulle ta bort en sjättedel av ökningen i den genomsnittliga USA-tullarna på kinesiska varor sedan starten på förra året", skrev Capital Economics.

Tullarna har inte varit så skadliga som många befarat. Exporten till USA har minskat, men det har motverkats av en yuanförsvagning och omdirigering till andra asiatiska länder.

Å andra sidan innebär det att ett tillbakadragande inte skulle ge någon större boost för exporten som en del tror, särskilt inte om det åtföljs av en yuanförstärkning.

Sentimentet har tyngts med dämpade investeringar, men andra faktorer kan ha påverkat mer. Totalt sett tycks den globala konjunkturen och inhemsk efterfrågan vara viktigare faktorer för Kinas ekonomi.

"På båda dessa fronter så pekar ledande indikatorer mot en fortsatt inbromsning kommande kvartal", skrev Capital Economics.

Svenska räntor steg 1-2 punkter medan kronan fortsatte att stärkas mot dollar och euro. Jämfört med före AKU-statistiken på torsdagen, som visade på en lägre arbetslöshet enligt korrigerade data, har kronan stärkts 7 öre till 10:65 mot euron.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -