RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR NER, DOLLARN STABIL (Direkt)

2019-10-15 06:44

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna sjunker i tisdagens asiatiska handel efter att den amerikanska räntemarknaden på måndagen höll stängt för firandet av Columbus Day. Dollarn är stabil mot yenen sedan optimismen kring ett nära förestående handelsavtal mellan USA och Kina avtagit efter uppgifter om att Kina vill ha fler samtal innan de är redo att skriva under ett avtal.

USA:s president Donald Trump krävde på måndagskvällen att Turkiet omedelbart inför eldupphör i norra Syrien och meddelade också att han inför sanktioner mot Turkiet.

Trump sade att tullarna på stålimport från Turkiet kommer att höjas med 50 procent och att USA stoppar förhandlingar om ett handelsavtal värt 100 miljarder dollar med landet.

Uppmaningen kom efter att Turkiets militära aggression mot kurder i norra Syrien fått situationen på marken att försämras ytterligare efter president Trumps beslut att dra tillbaka amerikanska trupper.

Trump möter att hårdare kritik även å hemmaplan, även från ledande republikaner.

Bloomberg News rapporterar på tisdagsmorgonen att Syriens president Bashar al-Assad skickat trupper till nordöstra Syrien i ett svar på den turkiska offensiven, vilket ökar riskerna för att striderna trappas upp ytterligare.

I tisdagens asiatiska handel pekar de amerikanska räntorna nedåt, med den tioåriga räntan 4 punkter lägre på 1,69 procent, från svensk stängning i fredags.

Empire Manufacturing index publicerades på måndagskvällen och visade att aktiviteten i tillverkningsindustrin i delstaten steg till 4,0 i oktober jämfört med 2,0 i september, enligt Bloomberg News.

Väntat var ett index på 1,0.

På tisdagen håller ett par Fed-företrädare tal och IMF publicerar sin globala konjunkturprognos.

Den brittiske premiärministern Boris Johnsons brexitavtal hänger på en skör tråd sedan EU sagt att det behövs mer tid.

Antti Rinne, statsminister i Finland som för närvarande håller i EU:s ordförande klubba, sade till reportrar i Helsingfors att förhandlingarna kan komma att behöva föras efter EU-toppmötet som inleds på torsdag, uppger Bloomberg News.

Asiatiska börser är blandade på tisdagen, med Japans Topix-index 1,6 procent upp, japanska räntor stiger svagt och yenen stabiliseras mot dollarn, efter fyra dagar av försvagning.

Kinesisk KPI kom in snäppet högre än förväntat i september och steg 3,0 procent från ett år tidigare, väntat +2,9 procent, enligt Bloomberg News,

Capital Econmics skriver i en kommentar att huvudinflationen fortsatte att stiga, men att kärn-inflationen var stabil på en låg nivå. Eftersom prispress från efterfrågesidan fortsatt väntas vara dämpad de kommande månaderna räknar de med att PBOC har utrymme att lätta ytterligare på sin penningpolitik.

Av australiska centralbanken RBA:s protokoll från oktobermötet, då räntan sänktes med 25 punkter, framgick att ledamöterna är redo att lätta ytterligare på sin penningpolitik om det skulle behövas.

Ledamöterna diskuterade om stimulanser kanske är mindre effektiva än tidigare men kom fram till att den positiva effekten av lägre räntor sannolikt skulle stötta konsumtionen i landet.

Den senaste tidens data har, sammantaget, varit på den mjukare sidan, enligt protokollet, och sysselsättningstillväxten väntas dämpas under perioden framöver.

Definitiv japansk industriproduktion för augusti kom i linje med det preliminära utfallet.

På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 108:3 mot yenen, stabilt svensk stängning i går, medan euron i sin tur är stabil kring 1:103 mot dollarn.

Kronan ligger stilla mot dollarn och har tappat 1 öre mot euron.

På tisdagens makroagenda hittar vi också finsk BNP, fransk definitiv KPI, brittisk arbetslöshet och tyska ZEW-index.

Riksbankschef Stefan Ingves håller ett tal om penningpolitiken efter den globala finanskrisen.

              tisdag kl 6.40 (måndag kl 16.15)
              ==================================
USD/SEK    9:8194  (9:8184)  EUR/USD    1:1031  (1:1023)
EUR/SEK   10:8316 (10:8227)  USD/JPY    108:33  (108:35)
Jp obl 2    -0,29   (-0,31)  Jp obl 10   -0,18   (-0,19)
Ty obl 2    -0,72   (-0,72)  Ty obl 10   -0,46   (-0,46)
US obl 2     1,56    (1,59)  US obl 10    1,69    (1,73)

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -