STORA ENSO
SKAPAR NY SKOGSDIVISION, CAPEX TOT 800-850 ÅR 2020 (Direkt)

2019-09-18 15:15

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Massa- och pappersbolaget Stora Enso skapar en ny division kallad Forest. Denna kommer att rapporteras separat från och med början av 2020.

"I den nya divisionen Forest kommer Stora Ensos svenska skogstillgångar (det nyligen förvärvade Bergvik Skog Väst AB) och bolagets 41-procentiga andel i Tornator med majoriteten av skogstillgångarna i Finland att ingå", skriver bolaget i ett pressmeddelande inför torsdagens investerardag för den nya divisionen och för Wood Products.

Även virkesförsörjningsverksamheter i Sverige, Finland, Ryssland och Baltikum kommer att ingå i den nya enheten.

"Eftersom virke är vår enskilt viktigaste råvara och står för den största andelen av våra kostnader, samt utgör en stor del av balansräkningen, är det logiskt att öka transparensen i redovisningen nu när förvärvet av de svenska skogstillgångarna är genomfört", kommenterar vd Karl-Henrik Sundström.

Investeringsutgifterna totalt beräknas uppgå till 800-850 miljoner euro för 2020, varav 200-230 miljoner för konverteringen av Uleåborgs bruk och 80-100 miljoner i biologiska tillgångar.

Stora Enso skogstillgångar uppgår i dagsläget till ett värde av drygt 4,1 miljarder euro (mark och biologiska tillgångar) i balansräkningen. Av dessa utgör biologiska tillgångar ett värde av 3,6 miljarder euro. I Sverige äger Stora Enso 1,4 miljoner hektar skog, varav 1,14 miljoner hektar är produktiv skogsmark med 143 miljoner skogskubikmeter på rot.

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt


Stora Enso R - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -