Kvartil Allokering Balans
Kvartil hittar vinnare med avancerad finansteori (Finwire)

2019-09-13 17:31
Fondförvaltning med avancerad finansteori kombinerat med låga avgifter. Är det möjligt? För mindre än ett år sedan startade fondbolaget Kvartil sin första fond Allokering Balans som är inriktad på just detta.

-- Vi saknade detta alternativ på marknaden, säger Torbjörn Olofsson som är grundare och vd på Kvartil och fortsätter:

Prisvärd indexförvaltning och regelbaserad förvaltning har varit två viktiga trender på fondmarknaden under senare år. Kvartil fångar upp båda dessa trender.

-- Kvartil kan genomföra förvaltningen på ett konsekvent och samtidigt kostnadseffektivt sätt. Det handlar om att kunna använda duktiga matematikers kunskaper. Hos Kvartil är de motorn i verksamheten, medan det i traditionell aktivt förvaltade fonder kretsar kring de fysiska förvaltarna.

Apropå robothandel, hur skiljer sig er förvaltning från dem?

-- Det finns likheter, men jag anser att vi är betydligt mer finansiellt avancerade då vi även väver in faktorinvesteringar i vår allokeringsmodell, säger Torbjörn och utvecklar:
-- Det kan vara momentum, value, size (småbolagspremie), låg volatilitet, kvalitet och yield (bolag som har hög utdelning). Vi fångar kontinuerligt upp flera av dessa riskfaktorer i vår förvaltning.

Robothandel har ibland kritiserats för att göra för många ombalanseringar, hur ofta gör ni det?

-- Vi omsätter vår portfölj omkring 0,7 gånger per år. Man brukar säga att vanliga aktiva förvaltare ligger på omkring 1-2 gånger per år. I det perspektivet är det inte särskilt mycket, så transaktionskostnaderna är väldigt låga.

Hur skiljer sig er förvaltning från hur du arbetade på Nektar?

-- Riskhantering och portföljteori var centrala begrepp i fonden Nektar. Kvartils förvaltning är dock en mycket bredare förvaltning. Typiskt sett används hedgefondinvesteringar som en liten del i en större portfölj, medan vi nu erbjuder en komplett portfölj.

Fonden placerar inte i enskilda aktier. Istället investerar fonden i ETF:er som representerar olika tillgångsslag och geografiska marknader.

Kan du berätta mer om vad fonden investerar i?

-- Den är väldigt väldiversifierad, både vad gäller tillgångsslag och geografi. Fonden siktar på en risknivå som motsvarar 60 procent aktier och 40 procent obligationer, alltså en klassisk kombination som är väl beprövad.

Kan du beskriva hur faktorexponeringen kan fungera?

-- Under finanskrisen var till exempel momentum en framgångsrik strategi. Under IT-bubblan var istället värdestrategier väldigt effektiva. Båda dessa riskfaktorer är väl dokumenterade och bygger i grunden på sunt förnuft vilket appellerar till mig.

-- Det går att styra snabbheten i modellerna. Vi har valt relativt långsamma modeller som siktar in sig på att fånga upp stora rörelser och utdragna förlopp. Skälet till detta val är att vi i grunden vill vi att avkastningen främst skall genereras från tillgångarna i vår grundportfölj. Riskfaktorstrategierna skall fungera som ett komplement.

Hur har ni påverkats av Trump och handelskriget?

-- Det har inte haft så jättestor inverkan. Det har tidvis varit tvära kast, men den längre trenden har ändå varit uppåt.

Hur ser du på framtiden för indexförvaltningen här?

-- I USA är indexförvaltning mer populär än i Sverige. På andra sidan Atlanten omfattar den ca 40 procent av fondkapitalet. I Sverige utgör indexförvaltning en betydligt mindre del av marknaden, cirka 10-12 procent.

--Jag tror att den kommer att öka. Ett skäl att vi släpat efter är att ETF:er är skattemässigt gynnande i USA vilket de inte är i Sverige.. Här har det funnits en tröghet i att byta fonder, delvis beroende av skattemässiga inlåsningseffekter. I takt med att användning av ISK ökar så försvinner detta hinder för att byta fonder. Det talar för att det finns utrymme för passiv förvaltning att växa betydligt, både i Sverige och i övriga Europa.

Vad har ni för framtidsplaner på Kvartil?

-- Vi vill komplettera vårt fondutbud med mer specialiserade fonder som också förvaltas med hjälp av regelbaserade strategier.

Varför heter ni Kvartil?

-- Målsättningen är att tillhöra den övre kvartilen i avkastning och den undre kvartilen i avgifter i förhållande till jämförbara alternativ.



Fakta: Om Kvartil:

Fonden Kvartil Allokering Balans lanserades i november 2018. Den röda tråden i verksamheten är regelbaserad förvaltning. Teamet består av fem personer samt en senior advisor. Fyra av de anställda har tidigare varit anställda inom Brummer & Partners. Jan Häggström fungerar som senior rådgivare. Han var i nära två decennier chefekonom och ansvarig för makroanalysavdelningen på Handelsbanken.

Ansvarig förvaltare är Martin Groth

Förvaltningsavgiften är 0,3 procent årligen.

Namnet Kvartil kommer från fondförvaltarens målsättning att tillhöra den övre kvartilen i avkastning och den undre kvartilen i avgifter i förhållande till jämförbara alternativ.

Rikard Jansson
rikard.jansson@finwire.com
Nyhetsbyrån Finwire, @Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -