BÖRSEN
BRED UPPGÅNG, CATENA MEDIA MOT STRÖMMEN, OMXS30 +1,3% (Direkt)

2019-08-19 17:48

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg i likhet med de ledande europeiska marknaderna på måndagen. En övervikt av storbolagen på OMXS30 stängde måndagen på högre nivåer. Starkast inom OMXS30 gick H&M och Atlas Copco. I motsatt riktning gick Catena Media vars kvartalsrapport inte togs emot väl och aktien rasade 16,6 procent.

Vid stängning var OMXS30 upp 1,3 procent till nivån 1.539 och aktier för 12,8 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen under måndagen. På kontinenten steg även tyska DAX och franska CAC 40-index 1,3 procent vardera.

Råvaru- och verkstadssektorn fick stöd av stigande råvarupriser samt positiva toner från Donald Trump angående handelssamtalen med Kina. I Stockholm avancerade Atlas Copco och Boliden 2,7 procent vardera medan stålbolaget SSAB steg 2,3 procent.

I oljesektorn steg Lundin Petroleum 5,8 procent. Bolaget meddelade på morgonen att det gjort ett mindre oljefynd söder om Edvard Grieg-fältet i Nordsjön. Lundinfamiljen kunde även glädjas åt avknoppningen International Petroleum, som var upp 7,6 procent för dagen.

Bäst utveckling för dagen av OMXS30-bolagen hade H&M som steg 3,8 procent.

Bland investmentbolagen steg Kinnevik 2,5 procent. Bolagets enskilt största innehav Zalando har fått en höjd riktkurs av Pareto. I samma sektor steg Ratos knappt 8 procent efter att ha tappat hela 16 procent i fredags efter sin rapport. Såväl SEB Equities som Kepler Cheuvreux har höjt rekommendationen för Ratos till behåll från sälj efter rapportraset.

Catena Media redovisade ett lägre resultat än vad analytikerna hade räknat med för det andra kvartalet. Aktien rasade 16,6 procent och är därmed ner närmare 56 procent för året.

"Vi tycker att rapporten för det andra kvartalet har ökat risken i aktien då den har ökat farhågorna kring bolagets tillväxtstory. Nu måste USA öka taken för bolaget för att det ska kunna redovisa intäktstillväxt på årsbasis", skrev Pareto i en kommentar.

Bettingbolaget Kindred har bötfällts av den nederländska spelmyndigheten KSA för att ha vänt sig till spelare i landet. Boten på 470.000 euro är enligt Kindreds presschef Alexander Westrell "hanterbar" och han tror inte att det kommer att påverka bolagets chanser att få en licens när den nya spellagen träder i kraft. Aktien backade 3,8 procent under hög omsättning.

Pareto Securities har även höjt sin rekommendation för bränslecellsbolaget Powercell till köp från behåll efter den senaste tidens kursnedgång i aktien. Riktkursen minskas samtidigt till 95 från 100 kronor. Aktien steg 7,7 procent till 84:00 kronor.

Bioteknikbolaget Genovis, som är listat på First North, steg närmare 40 procent. Bolaget har fått en order på Smartenzymes från ett globalt biopharma-bolag för användning i tillverkningsprocessen för ett biologiskt läkemedel.

Fordonsunderleverantören Haldex fick en köprekommendation av Dagens industri i måndagens tidning. Aktien klättrade 11,5 procent för dagen.

Graf: OMXS30 måndag

Källa: Infront

Adam Wahlfeldt +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Atlas Copco B - I dag

{point.key}

Boliden - I dag

{point.key}

Catena Media - I dag

{point.key}

Genovis - I dag

{point.key}

Hennes & Mauritz B - I dag

{point.key}

Kindred Group - I dag

{point.key}

Kinnevik B - I dag

{point.key}

Orrön Energy - I dag

{point.key}

PowerCell Sweden - I dag

{point.key}

Ratos B - I dag

{point.key}

SSAB B - I dag

{point.key}

Zalando SE - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -