Ålandsbanken Norden
Ålandsbanken Norden sjönk 0,9 procent i juli, upp 15,9 hittills i år (Finwire)

2019-08-19 13:44
Ålandsbanken Norden föll 0,9 procent i juli, vilket medför att fonden är upp 15,9 procent hittills i år. Fondens jämförelseindex har under samma period ökat 18,4 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Förvaltarteamet med Lars Söderfjell i spetsen skriver i en kommentar att globala aktiemarknader fortsatt uppåt under juli, drivet av förhoppningar om ökade penningpolitiska stimulanser från centralbankerna och återupptagna handelssamtal mellan USA och Kina. Dessa två drivkrafter motverkades delvis av fortsatt svag makrostatistik från eurozonen och Kina, samt bolagsrapporter som generellt sett varit i underkant av marknadens förväntningar.

Fonden utvecklades sämre än sitt jämförelseindex under månaden, vilket till största delen förklaras av ett litet antal enskilda innehav som föll kraftigt i samband med sina kvartalsrapporter.

"Dessa var Hexagon (-9 procent), Alfa Laval (-11 procent), Sandvik (-13 procent), Aker Solutions (-18 procent) och Securitas (-8 procent). Visserligen var resultaten för dessa bolag något sämre än marknadens förväntningar, men kursreaktionerna framstår ändå som mycket stora i förhållande till effekterna på vinstprognoserna för 2019–2021."

Fonden har i nuläget en mindre exponering än normalt mot traditionellt konjunkturkänsliga sektorer som verkstads- och basindustri då vi anser att värderingen av många sektorbolag inte avspeglar risken för ett svagare konjunkturläge.

"Vi har en positiv inställning till de nordiska aktiemarknaderna på 6–12 månaders sikt. Det krävs dock en tydlig förbättring av konjunkturläget och fortsatta framsteg i handelssamtalen för att kurspotentialen fullt ut ska materialiseras."

Fonden sålde under månaden innehaven i Industrivärden och Wärtsilä. Industrivärdens substansrabatt har minskat till under 10 procent vilket minskar potentialen för ytterligare uppvärdering. Wärtsilä rapporterade ett i alla avseenden mycket svagt resultat för 2Q19, och sänkte dessutom utsikterna för helåret rejält. Fonden investerade i Neste, Vestas och Intrum.

De främsta bidragsgivarna på bolagsnivå var under månaden Nokia, Astra Zeneca och Investor. På minussidan märktes Sandvik, Hexagon och Alfa Laval.

De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Novo Nordisk, Investor och Volvo med portföljvikterna 8,2, 7,0 respektive 4,7 procent.

Lars Johansson
lars.johansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Ålandsbanken Norden Ak... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -