RÄNTOR/VALUTOR
HANDELSKONFLIKT DRIVER NED RÄNTOR ÄN MER (Direkt)

2019-08-05 11:05

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Marknaderna präglas generellt av "risk av" på måndagen i spåren av eskalerande handelskonflikter, främst USA/Kina.

Europaräntorna är överlag ned, med den tyska tioåringen 3 punkter lägre på rekordlåga -0,52 procent, börserna sjunker, guldet stiger och yenen och schweizerfrancen stärks.

"Det är lite av ett värstascenario. Först säljer marknaderna av och sedan vaknar Trump och detta blir bara värre och värre", sade Michael Every på Rabobank till Bloomberg News.

Donald Trump talade på fredagen om en uppgörelse om ökad köttexport från USA till EU och avhöll sig därmed från att införa biltullar (även om han skämtade om det), vilket trotsade vissas farhågor.

Överhängande är annars den upptrappade konflikten mellan USA och Kina, sedan Trump beslutat införa tullar på alla kinesiska varor för att öka trycket i förhandlingarna.

Enligt Bloomberg News källor har Kina nu uppmanat statliga bolag att sluta köpa amerikanska jordbruksvaror, men än viktigare tycks det som att den kinesiska valutan, yuanen, nu aktivt dras in i handelskonflikten.

Centralbanken, PBOC, satte en fixing på 6:9225 per dollar för yuanen, CNY, den svagaste nivån sedan december 2018 (yuanen tillåts handlas +/-2 procent runt fixingen). Därefter har yuanen tappat till 7:0349, över den psykologiskt viktiga 7-nivån för första gången på elva år.

"Under inverkan av faktorer som inkluderar unilateralism, protektionistiska åtgärder och förväntningar om tullar mot Kina, så har yuanen deprecierat mot dollarn, och i dag brutit igenom 7 yuan per dollar", skrev PBOC i ett uttalande.

Det är första gången som PBOC uttryckligen hänvisar till handelskonflikten, vilket indikerar en medveten strategi, även om PBOC också tillade att de kommer motverka kortsiktig spekulation i valutan och stabilisera marknaden.

"Att de bryter igenom sju beror på en mix av faktorer: ett eskalerande handelskrig, en inbromsning i Kinas ekonomi och villigheten hos PBOC att tolerera en högre volatilitet för yuanen. PBOC har gått in på okänt territorium så de måste hantera förväntningarna noggrant", sade Larry Hu på Macquire Securities till Bloomberg News.

När PBOC deprecierade valutan kraftigt i mitten av 2015 ledde det till kapitalflykt och turbulens på de internationella marknaderna, och åtminstone det senare tycks vara fallet även nu.

Bland annat cementeras förväntningarna om räntesänkningar. En ny sänkning från Fed i september är nu helt inprisad och spekulationerna om en 50-punkterssänkning tilltar. Även andra centralbanker påverkas och i veckan väntas Nya Zeeland och Indien sänkta styrräntan.

USA-räntorna har sjunkit rejält med den tioåriga statsobligationen ned 8 punkter till 1,76 procent. Räntegapet mot tvååringen var nere på 12 punkter som lägst.

Dollarn har tappat till 1:1450 mot euron och 106:00 mot yenen. Japanska företrädare tycks redo att agera om yenen skulle fortsätta stärkas och därmed skada ekonomin, även om de är medvetna om internationella åtaganden.

Yoshiki Takeuchi, Japans vice finansminister med ansvar för internationella frågor, sade att de har kontakt med utländska myndigheter för att kunna svara på volatila rörelser.

"Som vi har sagt, så är det nödvändigt att agera baserat på överenskommelserna inom G7 och G20 om valutarörelserna har en negativ inverkan på ekonomin och finansmarknaderna", sade han på en fråga om Japan kan intervenera.

Data har hamnat i bakgrunden, men i Europa har det kommit definitiv tjänste-PMI som överraskade på uppsidan för Italien och Frankrike, men på nedsidan för Tyskland och Spanien. Totalt sjönk tjänste-PMI i euroområdet till 53,2 från 53,6, något lägre än preliminära 53,3.

Det kombinerade EMU-PMI sjönk till tremånaderslägsta på 51,5 i juli. Sentix mätning över investerarförtroendet fortsatte också att falla till -13,7 i augusti.

I Kina sjönk inköpschefsindex för tjänstesektorn till 51,6 i juli jämfört med 52,0 i juni, och föll även något i Japan.

I Sverige pekade däremot tjänste-PMI uppåt och klättrade över 50-strecket till 52,3 i juli, enligt Silf/Swedbank. En klar förbättring i affärsvolymen drog upp, men orderläget ligger fortsatt under tillväxtzonen. I fredags låg industri-PMI stilla på 52,0.

Närmast inväntas KI:s uppdaterade prognoser på tisdagen, inte minste deras syn på reformutrymmet inför den höstbudget som regeringen ska lägga i september, den första höstbudgeten under januariavtalet med C/L.

              måndag kl 10.50 (fredag kl 16.15)
             ===================================
USD/SEK    9:6335   (9:6450)   Statsobl 2y  -0,65  (-0,65)
EUR/SEK   10:7375  (10:7090)   Statsobl 10y -0,25  (-0,21)
EUR/USD    1:1145   (1:1104)   Ty obl 10    -0,52  (-0,49)
US obl 10    1,76     (1,86) 

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -