RÄNTOR/VALUTOR
PUNDET TAPPAR, SVENSK BNP ÖVERRASKAR NEGATIVT (Direkt)

2019-07-30 06:55

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna har gått sidledes medan Asienbörserna är svagt upp på tisdagen. I Kina återupptas handelssamtalen mellan Kina och USA, där inga nyheter ännu är att förmedla. Fokus ligger också i närtid på Fed-beskedet på onsdagen.

"Tills nu har många aktörer befunnit sig vid sidlinjen medan marknaden prisat in sannolikheten för en räntesänkning från Fed. Men med Feds beslut inom kort så tycks en del aktörer skaka av sig försiktigheten och köpa", sade Kota Hirayama på SMBC Nikko Securities till Reuters.

Yenen stärktes något till 108:70 mot dollarn i spåren av beskedet att Bank of Japan behåller sin policyhållning oförändrad på tisdagen. Depositräntan ligger därmed kvar på -0,1 procent och målet för den tioåriga statsobligationen är kvar på 0. Den framåtblickande guidningen talar fortsatt om oförändrad ränta åtminstone till och med våren 2020 (här hade vissa väntat en förskjutning framåt).

Däremot betonar BOJ riskerna. De skriver att i ett läge där nedåtriskerna mot den ekonomiska aktiviteten och priserna, främst från utvecklingen i utlandet, är betydande, så kommer de inte att tveka att vidta ytterligare lättnader om momentum för att uppnå inflationsmålet försvinner.

Capital Economics noterar att marknaderna börjat prisa in en räntesänkning från BOJ till cirka -0,2 procent. Det är rimligt med tanke på bankens duvaktiga ton och då den inhemska efterfrågan väntas dämpas efter momshöjningen och den utländska efterfrågan antas förbli svag.

Men de tror att momshöjningen blir mindre skadlig för efterfrågan än tidigare höjningar då regeringen har vidtagit en rad motverkande åtgärder. BOJ förblir också oroad över inverkan från de låga räntorna på den finansiella stabiliteten.

"Vår syn är att medan de kan lätta policyn något mer, kanske genom att öka ETF-köpen, så kommer de att lämna såväl styrräntan som målet för den tioåriga statsobligationen oförändrad kommande år", skriver Capital Economics.

Pundet fortsätter att tappa, till 1:2150 mot dollarn, och på två dagar handlar det nu om uppemot 2 procent. Utsikterna för en hård brexit ligger bakom.

Premiärminister Boris Johnson sade på måndagen att han inte kommer att inleda samtal med EU om inte de går med på att börja omförhandla det avtal som slöts med företrädaren Theresa May. EU har vid upprepade tillfällen avvisat detta.

"Boris Johnson har samlat en brigad av brexitörer som ska inta en hård hållning mot EU vilket ses som negativt av marknaderna. Terminerna i Storbritannien pekar nu mot en ökad sannolikhet att Bank of England sänker räntan nästa år då marknaderna prisar in en chock mot ekonomin från en hård brexit, och det tynger även valutan", sade Kyle Rodda på IG Markets till Bloomberg News.

På tisdagens agenda står bland annat preliminärt juli-KPI från Tyskland och konjunkturbarometer från EMU.

Den svenska kronan visar små förändringar under morgonen, med EUR/SEK kvar runt 10:57.

För svensk del är fokus på den preliminära beräkningen av BNP andra kvartalet, där publiceringen tidigarelades av SCB.

BNP sjönk 0,1 procent under andra kvartalet, jämfört med föregående kvartal, och ökade 1,4 procent i årstakt. Väntat var +0,2 respektive +1,9 procent, enligt Infront Datas prognos. Riksbanken väntade sig +0,1 respektive +1,8 procent.

Hushållens konsumtion steg 0,6 procent och bidrog positivt med 0,3 procentenheter till BNP-utvecklingen. Fasta bruttoinvesteringar minskade däremot med 1,1 procent, där investeringar i maskiner och inventarier förklarade huvuddelen, och drog ned BNP-utvecklingen med 0,3 procentenheter.

Lagren drog ned BNP-utvecklingen något medan exportnettot drog upp något.

               tisdag kl 6.45 (måndag kl 16.15)
              ==================================
USD/SEK    9:4895  (9:5029)  EUR/USD    1:1137  (1:1131)
EUR/SEK   10:5691 (10:5775)  USD/JPY    108:59  (108:64)
Jp obl 2    -0,22   (-0,22)  Jp obl 10   -0,16   (-0,16)
Ty obl 2    -0,78   (-0,78)  Ty obl 10   -0,40   (-0,40)
US obl 2     1,85    (1,84)  US obl 10    2,06    (2,05)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -