MELLANÖSTERN
IRAN UTLOVAR BILDBEVIS MOT USA:S DRÖNARPÅSTÅENDE (Direkt)

2019-07-19 12:44

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Iran fortsätter att förneka USA:s påståenden om att en närgången drönare skjutits ned från ett amerikanskt hangarfartyg i Persiska viken på torsdagen. Nu lovar Islamiska revolutionsgardet att publicera bildbevis om att drönaren som patrullerat över samma farvatten som krigsfartyget efter att den ska ha skjutits ned.

Det paramilitära Islamiska revolutionsgardet, som till skillnad från den statliga militären är den andlige ledaren Ayatollah Khameneis långa arm i olika stridsområden i världen, kommer inom kort att publicera bildmaterial från gårdagens drönaruppdrag. Enligt en nyhetstext på revolutionsgardets nyhetssajt Sepahnews återvände drönaren till bas oskadd.

Bildbevisen ska helt motbevisa torsdagskvällens påståenden, då president Donald Trump hävdade att drönaren skjutits ned av USS Boxer efter att ett flertal uppmaningar riktats till Iran om omedelbart tillbakadragande från fartygets närhet, skriver Sepah.

Drönaren sände bild både före och efter tidpunkten då amerikanerna hävdar att drönaren sköts ned, skriver Sepah med tillägget att de väpnade styrkorna kommer fortsätta övervaka alla rörelser från utländsk part, särskilt sådana från amerikanska och brittiska "terrorstyrkor" i Persiska viken och det för oljehandeln avgörande Hormuzsundet.

Utvecklingen sker mot bakgrund av de sanktioner som införts mot Irans oljehandel efter att USA drog sig ur det så kallade kärnavtalet med Iran. Eskaleringen de senaste veckorna har inkluderat bombningar av oljefartyg i regionen samt nedskjutningen av en amerikansk drönare för drygt två veckor sedan.

Tidigare i veckan uppgav Storbritannien att ett fartyg misstänktes vara försvunnet i viken, något som trotts vara en hämndaktion mot att brittiska marinen i Gibraltar stoppat en supertanker i Medelhavet, som var på väg med oljeleveranser till Syrienregimen. Iran har också här avvisat påståendet och hävdat att de fartyg som slutar skicka positioneringssignaler stoppats på grund av illegal smuggling.

Oljepriset steg knappt 2 procent på fredagen.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -