Captor Scilla Norden
Captor Scilla Norden utvecklades positivt i juni, övergång till Sustainalytics medfört vissa avyttringar (Finwire)

2019-07-19 15:13
Captor Scilla Norden utvecklades positivt i juni med en uppgång om 3,2 procent, i ljuset av att det endast var råvaru -och fastighetsbolag som bidrog med negativ avkastning.

Förvaltarteamet skriver i en kommentar att under juni återhämtade sig börsen med bred uppgång. Volatiliteten har med marknadsuppgången minskat under månaden.

För fonden som utvecklades positivt har industribolag gått bäst under månaden. Detta både sett till bidrag och genomsnittlig uppgång där samtliga innehav visade på positiv avkastning under perioden. Det var endast råvaru- och fastighetsbolag som bidrog med negativ avkastning.

På bolagsnivå inkom särskilt positiva avkastningsbidrag från Nibe och Assa Abloy.

En stor händelse för fonden under våren har varit en systemövergång från screeningleverantören GES till Sustainalytics.

"På grund av att Sustainalytics har ytterligare kriterier i screeningen av fossila bränslen så har ett antal bolag sålts under juni månad som inte längre klarar gränsen på 5 procent", förklarar man. Av månadsrapporten framgår det att fonden är kraftigt underviktad energisektorn.

Månadens avkastning medför att fonden är upp 19,7 procent sedan årsskiftet, vilket överträffar jämförelseindexutvecklingen.

De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Tryg, Carlsberg och Investor med portföljvikterna 3,6, 3,1 respektive 2,9 procent. På sektornivå var man kraftigt överviktad i finans, dagligvaror och telekom.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -