AUTOLIV
INGA TECKEN PÅ ÅTERHÄMTNING FÖR BILMARKNADEN- SAMMANF (Direkt)

2019-07-19 13:29

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bilsäkerhetsföretaget Autoliv ser i dagsläget inga tecken på att den globala fordonsmarknaden ska börja återhämta sig efter den stora nedgången de senaste kvartalen. Därmed har bilden blivit mer pessimistisk än i samband med de första kvartalets rapport, då bolaget talade om "positiva signaler från ett antal tillverkare" i Kina.

Här följer en punktvis sammanfattning av Autolivs delårsrapport:

Vinst sämre än väntat. Autoliv redovisade på fredagen ett justerat rörelseresultat om 183 miljoner dollar (230), 7 procent under analytikernas snittförväntningar i Infront Datas prognossammanställning. Försäljningen på 2.155 miljoner dollar var i linje med vad analytikerna hade räknat med.

Ser inget ljus i tunneln på fordonsmarknaden. Bakom raset på fordonsmarknaden ligger, förutom en allmän konjunkturoro i spåren av handelskonflikter och brexit, att Kina ändrat tidpunkt för när det nya regelverket gällande avgasutsläpp ska införas, till 2019 från tidigare mitten av 2020. Detta påverkar inte Autoliv produktionsmässigt, men har bidragit till att bilförsäljningen minskat.

"Osäkerheten är stor. Analyshuset IHS prognoser har sänkts flera gånger och i kombination med vad vi hör från våra kunder tyder det på fortsatt nedgång", säger Mikael Bratt.

Har ökat takten i kostnadsåtgärder. För att hantera den svagare marknaden har Autoliv genomfört en rad åtgärder. Antalet anställda i produktionen har minskats med omkring 1.200 personer och på tjänstemannasidan väntar en minskning om 5 procent, ungefär 1.000 personer.

Sänker prognoser. Bolaget sänker också sina prognoser för organisk försäljningstillväxt och rörelsemarginal för helåret betydligt.

Samtidigt har kostnaderna för råvaror, främst stål och nylon, fortsatt att öka.

Börsredaktionen +46 8 51917900 https://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt


Autoliv SDB - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -