TECH
ÄVEN SPANIEN UTLOVAR TECHSKATT TROTS USA-HOT (Direkt)

2019-07-18 11:35

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Vita husets hotelser om repressalier för länder som inte backar från planer på att införa minimiskatt för globala techbolag biter inte på Spanien, rapporterar El Mundo. Finansminister Maria Jesús Montero har framfört att Spanien i likhet med Frankrike fortsatt tänker gå vidare med förslaget om 3 procent skatt på internetjättarnas försäljning i landet.

Onsdagens rapporter om att USA:s utrikesminister Mike Pompeo beordrat ambassader i Europa att uppmärksamma länder om att förslagen på så kallade "Google-skatter" inte kommer att gå obemärkt förbi medförde inga kalla fötter i Madrid.

"Vår skattepolitik definieras av en budgetprocess och vår hållning är oförändrad", sade finansministern till spanska El Mundo.

Intäkter från techskatteförslaget är redan inkorporerade i budgeten för nästa år, vilket innebär att beslutet är principiellt oåterkalleligt, menar finansministern. Noterbart är dock att den sittande regeringen endast är att betrakta som en övergångsregering, då förhandlingar fortsatt pågår mellan partier som ska bilda regeringskoalition efter valet i april. Det socialdemokratiska arbetarpartiet vann valet, men fick ingen egen majoritet.

Spanien räknar med intäkter på 1,2 miljarder euro från techskatten under det kommande beskattningsåret, fortsatte Maria Jesús Montero. Med det är techskatten en av de nya skatter som kommer att påverka mest på den statliga intäktssidan under 2020.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Apple - I dag

{point.key}

Amazon.com - I dag

{point.key}

Alphabet Inc Class C - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -