Nasdaq
Nasdaq frias från marknadsmissbruk i samband med Burgundys flytt till datorhall (Finwire)

2019-07-01 09:25
Nasdaq agerande när konkurrenten Burgundy skulle flytta in i en datorhall i Stockholm var inte marknadsmissbruk, fastslår Patent-och marknadsöverdomstolen i en dom som inte kan överklagas.

"Precis som vid domen i tidigare instans i januari 2018 så är vi nöjda över att Patent- och marknadsöverdomstolen har avvisat Konkurrensverkets talan. Nasdaq är en stark förespråkare av fri konkurrens. Vi har förklarat vår syn på marknaden och lagt fram bevis som rätten sedan baserat sin dom på", kommenterar Nasdaq i ett uttalande.

Företaget Brugundy hade förhandlat med Verizon om att placera sitt handelssystem i en datorhall i Lunda där ett antal viktiga börskunder redan hade sin handelsutrustning. Enligt en stämning från Konkurrensverket skulle Nasdaq ha använt sig av påtryckningar för att få datorhallsleverantören, Verizon, att inte erbjuda Burgundy plats i datorhallen, där även Nasdaqs nordiska marknadsplatser var placerade. Burgundy tvingades att placera sitt handelssystem i en annan datorhall i Stockholm.

Enligt domstolen var Nasdaqs agerande inte ägnat att begränsa konkurrensen eftersom Burgundy vid tidpunkten inte var en effektiv konkurrent till Nasdaq.

Konkurrenseverket hade yrkat på att Nasdaq skulle betala drygt 28 miljoner kronor i böter/konkurrensskadeavgift. Tidigare har Patent- och marknadsdomstolen friat Nasdaq i frågan.

Anna Sundström
anna.sundstrom@finwire.se, 0733-988 404
Nyhetsbyrån Finwire

NASDAQ OMX Group, Inc. - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -