Vontobel Fund - mtx Sustainable Emerging Markets Leaders
Vontobel Fund Sustainable Emerging Markets Leaders backade mindre än index i maj, ökat i Banco Bradesco (Finwire)

2019-06-20 13:20
Vontobel Fund mtx Sustainable Emerging Markets Leaders ökade innehavet i banken Banco Bradesco under maj, samt avyttrade Hangzhou Hikvision Digital Technology. Det framgår av en månadsrapport.

Fonden utvecklades bättre än sitt jämförelseindex under månaden, med en nedgång om 6,4 procent. Det medför att fonden är upp 7,3 procent hittills i år, medan jämförelseindexutvecklingen lyder 4,4 procent.

Förvaltarteamet skriver i en kommentar att tillväxtmarknader hade det tufft i maj, mot bakgrund av att handelskonflikten mellan USA och Kina tynger framförallt asiatiska marknader. Det påverkar i sin tur sentimentet för tillväxtmarknader i sin helhet.

Den relativa överavkastningen under perioden hänförs till positiv sektorallokering samt ett bra bidrag från innehaven i sällanköpssektorn. Det största bidraget kom från Banco Bradesco.

I sitt basscenario argumenterar fondens förvaltningsteam för att tillväxtmarknadsaktier är fortsatt attraktiva på lång sikt, trots en stark uppgång under det första kvartalet.

Man pekar bland annat på låga värderingar relativt utvecklade marknader, en bättre vinsttillväxtprofil än den för utvecklade marknader samt strukturella reformer vilket kan komma att gynna lokala aktiemarknader.

Det anses finnas flera katalysatorer som kan materialiseras under återstoden av 2019 vilket innefattar minskade handelsspänningar och positiva vinstrevideringar. Därutöver kan kinesiska stimulansåtgärder för ekonomin få effekt och därmed gynna tillväxtmarknadsaktier.

De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Tencent, DBS Group, Ping An Insurance, Samsung och Banco Bradesco. Lukoil var det femte största innehavet förra månaden.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -