OLJA
IRAN TILLÅTS EJ STÄNGA PULSÅDERN HORMUZ ENL TRUMP - FOX (Direkt)

2019-06-14 14:53

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Iran kommer inte tillåtas att med våld stänga sjöfartsleden genom Hormuz-sundet, regionens oljepulsåder, i alla fall inte under någon avsevärd tidsperiod.

Det sade USA:s president Donald Trump i en intervju med Fox på fredagen. Kommentaren gavs efter torsdagens attacker på tankfartyg i Omanbukten, öster om Hormuz.

Iran har tidigare hävdat att en blockad av Hormuz, som är den enda farleden mellan Persiska vikens oljehamnar och Stilla havet, är en tänkbar konsekvens som vedergällning för USA:s sanktioner mot landets oljeindustri.

"De kommer inte att kunna stänga det", sade Donald Trump till tv-programmet Fox and Friends på fredagen.

Iran har tillbakavisat anklagelser om att ligga bakom dåden, som inträffade under torsdagens tidiga timmar då bomber briserade vid en norsk respektive en japansk oljetanker.

Samtidigt satt japanske premiärministern Shinzo Abe i vad som beskrivits som "vänskapligt möte" med Irans andlige ledare, Ayatollah Khammenei. Japan är en stor importör av iransk olja, men gavs ingen förlängning av det initiala uppskov att fortsätta köpa olja av Iran i våras, en frisedel som gavs till åtta länder efter att det så kallade kärnavtalet rivits av Donald Trump.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo beskrev på torsdagskvällen sambandet som en förolämpning under ett "historiskt besök" hos den totalitära regimen, där försök att få Iran att sätta sig i förhandlingar med USA misslyckades, förhandlingar som Donald Trump sagt sig vara öppen för.

Iran har dock fortsatt att slå ifrån sig beskyllningarna under fredagen om att ha kommenderat attackerna, efter att ha beskrivit attackerna som "förbluffande" på torsdagen.

"Det finns inte tillstymmelse till bevis, inte ens indicier, utan utgör ett desperat och tafatt försök till diplomatiskt sabotage och ekonomisk terror från det B-lag som är den amerikanska administrationen", skrev utrikesminister Javad Zarif på Twitter.

"Ingen i hela världen förutom Javad Zarif tycker det här är det minsta lustigt. Regimen vill ha sanktionslättnad, men inga ekonomiska sanktioner berättigar för den islamiska republiken att attackera civilister, störa den globala oljemarknaden och bedriva nukleär utpressning", sade Mike Pompeo, något som befästes av hans chef på fredagen.

"Iran gjorde det och alla vet att de gjorde det", sade president Donald Trump.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -