Atlant Green Tech Metals
Atlant Green Tech Metals ökade 1,1 procent i april - ny lag i USA förbjuder import av ryskt uran (Finwire)

2024-05-07 11:32

Fonden Atlant Green Tech Metals steg 1,1 procent i april. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 3,3 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Mattias Gromark.

Inledningsvis nämner förvaltaren Mattias Gromark den nya lag i USA som förbjuder import av uran från Ryssland från och med 2028. USA:s behov av anrikat uran tillgodosågs så sent som 2022 till en fjärdedel av rysk import.

Den nya lagen väntas kunna pressa upp priserna på uran, något som förvaltaren nämner som positivt för bolag inom sektorn, såsom Cameco. Sektorn svarade positivt på nyheten som enligt förvaltaren ska ha tagit bort ett osäkerhetsmoment från marknaden.

Fonden har haft en hög portföljaktivitet under månaden. Först nämns bolaget FLS, där fonden har tagit hem vinster och sålt den sista delen av innehavet efter att bolaget haft en stark kursutveckling.

Vidare har fonden tagit hem vinster i Cameco som avkastat väl och närmade sig 10-procentsgränsen.

Det norska bolaget Elkem såldes också till förmån för att ta in Sandvik som nytt innehav i portföljen.

Fonden ökade dessutom i det holländska bolaget AMG Critical Materials.

"AMG har via ett av sina dotterbolag, ALD Vacuum Technologies startat ett nytt bolag NewMOX, som har utvecklat en teknik för att tillverka kärnbränsle till nästa generations reaktorer av uttjänt kärnbränsle och vapenplutonium."

I slutet av perioden investerade även fonden i det franska bolaget Imerys som grundades 1880 av familjen Rothschild.

"Bolaget som har 13 700 anställda har en väldigt bred verksamhet inom produktion av industrimetaller med en växande andel inom 'Solutions for Energy Transition' och är verksamma i mer än 40 länder globalt."

Avslutningsvis nämner fondförvaltaren Horizonte Metals som bidrog negativt till fondens avkastning. Bolaget stod för en brant nedgång om 99,7 procent under månaden till följd av de misslyckades med att få bankfinansiering på plats till sitt projekt i Brasilien. Verksamheten kommer nu att avvecklas eller överlåtas.

Fondens främsta bidragsgivare under april var European Metals, följt av Eramet och Boliden. I den negativa vågskålen fanns istället Horizonte Minerals, följt av LI-Cycle och Lithium Americas.

Vid månadsskiftet var portföljens största innehav Cameco, följt av Denison Mines och Nexgen Energy med vikter om 7,8, 6,0 respektive 5,9 procent.

Atlant Green Tech Metals, % april, 2024
Fond MM, förändring i procent 1,1
Fond i år, förändring i procent 3,3

Alexander Fellbom
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Atlant Green Tech Metals - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -