Catella Nordic L/S Equity
Catella Nordic L/S Equity sjönk 4,9 procent i maj, har avyttrat långa innehav i Outokumpu, Outotec och Lundin Mining (Finwire)

2019-06-14 14:27
Catella Nordic L/S Equity var ned 4,9 procent i maj medan referenstillgångarna var oförändrade respektive backade med 6,4 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Förvaltarteamet skriver i en kommentar att nettoexponeringen har varit negativ under månaden, vilket innebär att ogynnsam stockpicking ligger bakom månadens svaga utveckling.

Nedgången är framförallt drivet av förvaltarnas korta positioner som sammantaget gick ner väsentligt mindre än börsen som helhet.

"Fondens korta positioner i, som vi bedömer det, dyra bolag såsom ICA, den finska telekomoperatören Elisa och Axfood gick upp under månaden och bidrog därmed till fondens svaga utveckling under månaden", skriver de och tillägger:

"Även om våra långa positioner sammantaget sjönk något mindre än börsen som helhet drog de mer cykliska inslagen såsom Stora Enso, SSAB och Volvo ned fondens avkastning".

Under månaden har exponeringen mot cykliska bolag minskat och fonden har avyttrat de långa innehaven i Outokumpu, Outotec och Lundin Mining.

Bruttoexponering uppgår per månadsskiftet till 133 procent. Värderingsskillnaden mellan dyra defensiva bolag och i flera fall billiga, men mer cykliska bolag är i förvaltarnas tycke alltför stor.

"Om konjunkturen fortsätter att försvagas kommer även de defensiva bolagen ha svårt att ge positiv avkastning och i ett läge då framtidsutsikterna bedöms gå mot det bättre finns stor potential i billiga, men mer cykliska bolag", kommenterar fondens förvaltningsteam.

Rikard Jansson
rikard.jansson@finwire.com
Nyhetsbyrån Finwire, @Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -