HUAWEI
USA ANKLAGAR VD FÖR ATT LJUGA OM REGIMKOPPLING - CNBC (Direkt)

2019-05-23 16:06

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Telekombolaget Huaweis vd och grundare, Ren Zhengfei, far med osanning gällande banden till den kinesiska regimen, enligt USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

Vita husets svartlistning av telekombolaget Huawei följs nu upp med nya anklagelser om kopplingar till Kinas regering, rapporterar CNBC.

"Bolaget är inte bara djupt kopplat till Kina utan också till Kommunistpartiet. Dessa kopplingar, kontaktytan, sätter amerikansk information som korsar nätverken i riskzonen", sade Mike Pompeo till nyhetskanalen.

Vd:n och grundaren bakom Huawei har i ett flertal intervjuer tillbakavisat amerikanska påståenden om att användardata delas med staten och hävdat att inga kopplingar till staten Kina existerar. Enligt Ren Zhengfei ägs aktierna i Huawei till 98,99 procent av dess arbetare via ett fackförbund och till 1,01 procent av honom själv. Fackförbundet har dock ingen beslutsrätt i bolaget och Ren Zhengfei har dessutom vetorätt över alla beslut, som fattas av en kommitté framröstad av arbetarna, har Huawei hävdat.

Ett flertal experter i kinesisk bolagsrätt har dock menat att Huaweis förklaringar av den komplexa ägarbilden med stor sannolikhet är tveksamma, då fackförbunden i sig kontrolleras av regimen och Kommunistpartiet, samt att "aktierna" inte går att sälja eller överlåta, enligt en studie genomförd av forskare vid George Washington-universitetet i USA och Fulbright University Vietnam.

"Det är falskt, alltihop. Att påstå att de inte samarbetar med Kinas regering är ett falskt påstående. Han måste göra det enligt kinesisk lag. Huaweis vd berättar inte sanningen för det amerikanska folket och världen, i alla fall inte på den punkten", sade Mike Pompeo.

I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt i vintras sade Huaweis Nordenchef, Kenneth Fredriksen, att den amerikanska uppfattningen i frågan, som klargjorts i en rapport från signalspaningsbyrån NSA, grundade sig på missuppfattningar.

"Rapporten baserar sig på en lag i Kina som de har tolkat fel. Det har myndigheter i andra länder såväl som fristående granskare klargjort. Man försöker skapa en bild utifrån en lag som tolkats fel", sade han i februari.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -