SVERIGE
ALLT FLER TECKEN ARBETSLÖSHET NU VÄNDER UPP - NORDEA (Direkt)

2019-04-18 10:15

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det finns allt fler tecken på att arbetslösheten i Sverige snart kommer att vända upp. Sysselsättningen har varit i stort sett stabil sedan i oktober och företagen har justerat ned sina anställningsplaner.

Det säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson till Nyhetsbyrån Direkt i en kommentar till SCB:s AKU-statistik för mars.

"Arbetslöshetsstatistiken var dålig och sämre än vi trodde. AKU-siffror är notoriskt volatila, men det som är slående är att sysselsättningen har planat ut. Sysselsättningsnivån har nu säsongsrensat stått still sedan i oktober. Det sammanfaller dessutom med att företagens anställningsplaner blivit mindre optimistiska. Mycket tyder på att arbetslösheten kommer att stiga framöver och det mer än vad Riksbanken räknar med", säger han.

Den säsongsrensade arbetslösheten steg till 6,7 procent i mars, från uppreviderade 6,3 procent i februari. Det var långt över väntade 6,2 procent enligt Infront Datas analytikerenkät. Sysselsättningen ökade med 1,1 procent i årstakt medan arbetskraften ökade med 1,8 procent.

"Arbetslösheten steg, beroende på att sysselsättningen blev svagare samtidigt som arbetskraftsutbudet var lite bättre. Men det viktiga här är att sysselsättningen nu har planat ut", säger Torbjörn Isaksson.

Han säger att detta kommer att få betydelse för Riksbanken, som räknar med att höja reporäntan igen under det andra halvåret i år. Nordea tror inte att någon ytterligare höjning blir av.

"Riksbankens argument att resursutnyttjandet är högt urholkas av dagens statistik. Arbetsmarknaden försvagas nu, från ett synnerligen stark läge. Det kommer att bli svårt för Riksbanken att höja räntan ens av tekniska skäl när det förutom kring inflationen nu också börjar finnas frågetecken kring arbetsmarknaden", säger han.

Han tillägger att det inte är förvånande att arbetsmarknaden nu visar tecken på att försvagas.

"Den inhemska efterfrågan i Sverige har stått still mer än ett år och det brukar med en viss fördröjning slå på arbetsmarknaden, det är det vi ser nu. Att arbetslösheten är upp samtidigt som sysselsättningsplanerna gått ned tyder på att den svagare arbetsmarknaden beror på att efterfrågan i ekonomin dämpats", säger Torbjörn Isaksson.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -