Lancelot Ector Master Fund SB
Lancelot Ector ökade 0,3 procent i april - sålt General Mills till förmån för Pepsico (Finwire)

2024-05-07 15:19

Fonden Lancelot Ector steg 0,3 procent i april, vilket var i linje med fondens jämförelseindex som också steg 0,3 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 4,0 procent och är därmed bättre än index som har ökat 1,1 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Martin Axell.

Inledningsvis skriver förvaltaren att långa marknadsräntor för företagsobligationer med fast ränta steg i april, medan räntorna för de med rörlig ränta i princip var oförändrad på en hög nivå.

Under månaden bidrog både aktier och obligationer positivt till avkastningen. I ränteportföljen bidrog framför allt företagsobligationer med rörlig ränta. I aktieportföljen bidrog samtidigt svenska och amerikanska aktier positivt, medan övriga Europa och Japan tyngde något.

Bland enskilda aktier bidrog Alphabet, Astra Zeneca och Afry mest positivt, medan Handelsbanken, Comcast och Cap Gemini tyngde.

Vidare skriver förvaltarna att inflationen inte sjunker i den takt som Fed har förväntat sig. Mellan mars och april steg kärninflationen med 0,36 procent, motsvarande en årlig prisökningstakt på ungefär 4,3 procent. Till följd av detta har långa marknadsräntor stigit kraftigt i USA och antalet förväntade räntesänkningar är för närvarande 1,6, att jämföra med 6 vid årets början.

"I den här miljön blir det mer utmanande även för Riksbanken att sänka styrräntan ett flertal gånger i år, då en större ränteskillnad mot USA kan försvaga den svenska kronan med högre inflation som följd", skriver förvaltarna.

Gällande portföljaktiviteten har hela innehavet i Lundberg sålts. Dessutom ökades positionen i Qualcomm och General Mills avyttrades till förmån för en ny position i Pepsico.

"Bolagets vinstvärdering har kommit ner till attraktiva nivåer givet den solida framtida vinsttillväxten samt även jämfört med aktiens historik. Pepsicos karaktäristik passar väl in i fondens filosofi för den typ av bolag som eftersträvas; en lång historik av ökande vinster och kassaflöden, ökande utdelningar, en globalt diversifierad affärsmodell, en låg värdering samt en hälsosam vinsttillväxt."

Ränteportföljens största emittenter var DNB Bank, Swedbank och Castellum med portföljvikter om 6,2, 5,2 respektive 5,1 procent.

De största aktieinnehaven var Alphabet, Apollo Global Management och Qualcomm med exponeringar om 1,7, 1,6 respektive 1,5 procent.

Lancelot Ector, % april, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,3
Index MM, förändring i procent 0,3
Fond i år, förändring i procent 4,0
Index i år, förändring i procent 1,1

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Lancelot Ector Master... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -