EKOFIN
STRID OM BEGÅVNINGSFLYKTEN I EU FRÅN SYDÖST MOT NORR (Direkt)

2019-04-06 17:27

BUKAREST (Nyhetsbyrån Direkt) Rumänien försöker starta en motoffensiv bland EU:s svagare ekonomier i öst och syd för att locka tillbaka arbetskraft som har flyttat åt nordväst inom EU.

Rumänien använde det informella ekofinmötet i Bukarest på lördagen för att övertyga EU att ta tag i problemet.

"Jag är inte nöjd med diskussionen. Jag kommer inte att vara glad förrän vi hittar den rätta lösningen", sade Rumäniens finansminister Eugen Teodorovici vid den avslutande presskonferensen.

Nära 20 procent av Rumäniens arbetskraft i åldrarna 20-64 befann sig 2017 i andra EU-länder.

"Kanske ska vi ursprungsländer samlas för att diskutera ett paket så vi kan försöka ta tillbaka arbetskraften. Vi har pengarna och vi har projekten", sade Eugen Teodorovici.

Ekofinmötets diskussion fokuserade särskilt på ursprungsländernas problem med begåvningsflykt och vikande skatteintäkter. Samtidigt är de östliga länderna varma anhängare av EU:s fria rörlighet för arbetskraft. Dessa ekonomier lyfts också av remitteringar från landsmän i andra EU-länder.

Tidigare har många rikare EU-länder i nordväst avfärdat problemet. Men nu sade finansminister Magdalena Andersson att lördagens diskussion ökade förståelsen mellan EU-länderna.

"Det skapar en del problem i Rumänien att många rumäner åker och jobber i andra länder. I Sverige har vi många rumäner som jobbar och betalar skatt, men vi har också många som sitter utanför matvaruaffärer (och tigger)", sade hon.

"Bekymret är givetvis större för Rumänien om man har utbildat en läkare i fem-sju år, som sen åker och jobbar i Sverige", fortsatte hon.

Under ekofinmötet förespråkade Italien, Spanien och Portugal att EU-budgeten ska bidra till investeringar för att motverka överdrivna utföden av arbetskraften.

Åderlåtningen är störst i Rumänien, där alltså 20 procent av arbetskaften har flyttat. Andra stora utflöden finns i Litauen med 15 procent, Portugal och Kroatien båda 14 procent, Lettland 13 procent, Bulgarien 12 procent och Irland 9 procent, enligt Eurostat.

Från de södra länderna utgörs utvandringen till stor del av högutbildade. Men från öst handlar det om både brain drain och en "hantverksflykt".

"Detta gör fenomenet särskilt allvarligt i många länder i öst. Om det senaste årtiondets trend fortsätter kommer vissa nya EU-länder att lida av avfolkning", sade Eugen Teodorovici.

I Sverige är siffran 1,3 procent. Och i nordvästra EU handlar rörligheten av arbetskraft mest om att högutbildade cirkulerar mellan länderna.

Kommissionens vice ordförande för EMU Valdis Dombrovskis sade att EU måste undanröja push-faktorer som driver utvandringen.

På nationell nivå måste ursprungsländerna sätta in tillväxtfrämjande investeringar och genomföra strukturreformer. På listan av viktiga åtgärder finns bland annat korruptionsbekämpning, livslångt lärande, inkluderande tillväxt och hög kvalitet på samhällstjänster, sade han.

EU kan bidra med investeringar från strukturfonderna, sade Valdis Dombrovskis.

Han noterade att problemen med migration tidigare mesta hade fokuserat på spänningarna i mottagarländerna. Där har den inhemska arbetskraften upplevt att inflödet skapar orättvis konkurrens, nedåttryck på löner och tryck på offentliga tjänster, sade kommissionären.

Bengt Ljung +32-2-230 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt

Börsredaktionen +46 8 51917900 https://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -