RÄNTOR/VALUTOR
SVAGT PMI GAV MINUSRÄNTA OCH INVERTERAD KURVA (Direkt)

2019-03-22 16:34

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjönk kraftigt och euron tappade på fredagen i spåren av preliminära euro-PMI för mars som pekar mot fördjupade bekymmer för industrin, och då i synnerhet den tyska. Det tyngde även den svenska kronan.

"Siffror som de vi fick se denna morgon från europeisk tillverkningsindustri antyder att det kommer att komma fler svaga data. Alla letar efter inflexionspunkten där det slutligen börjar bli bättre, men den har inte kommit ännu", sade Tim Graf på State Street Global Advisors till Reuters.

Tyska räntor sjönk 3-6 punkter med den tioåriga statsobligationen ned under nollstrecket för första gången sedan i oktober 2016. Europabörserna stod på minus och euron tappade cirka 0,8 procent till under 1:13-nivån mot dollarn.

Tyska industri-PMI föll rejält, till 44,7 i mars från 47,6 föregående månad, klart under väntade 48,0. Det var åttonde månaden i rad med nedgång.

Markit-ekonomen Phil Smith noterade att mars-PMI visar en accelererande nedgång för produktion, nya order och export.

För nya order handlar det om den sämsta utvecklingen sedan finanskrisen.

"Osäkerhet om brexit och handelsrelationerna Kina och USA, en inbromsning i fordonsindustrin och generellt svagare global efterfrågan fortsätter att tynga utvecklingen i industrisektorn som nu noterar den kraftigaste nedgångstakten sedan 2012", sade Phil Smith.

Tyska tjänste-PMI sjönk i mindre omfattning, till 54,9 från 55,3, vilket gav en nedgång i det kombinerade indexet till 51,5 från 52,8 föregående månad. Även Frankrike var en besvikelse och uppgången sedan effekten från "gula västarna"-protesterna avtagit tycks nu borta. Såväl tjänste- som industri-PMI sjönk vilket innebar ett kombinerat PMI på 48,7.

Totalt gav det en nedgång i euroområdets kombinerade inköpschefsindex till 51,3 i mars från 51,9 föregående månad, den lägsta nivån sedan 2014. Väntat var en liten uppgång till 52,0. Industri-PMI sjönk till 47,6 från 49,3 medan tjänste-PMI

sjönk till 52,7 från 52,8 föregående månad.

Markits chefekonom Chris Williamson bedömde att det pekar mot en BNP-tillväxt på 0,2 procent under kvartalet, vilket skulle vara samma som fjärde kvartalet.

SEB skrev att efter två månader med stabilisering så kom nu en kraftig överraskning på nedsidan. Fallet i tyska industrin pekar mot att problemen i fordonssektorn inte är över och att den svaga globala efterfrågan (Kina, brexit, handelssamtal) fortsätter att tynga sentiment och produktion.

Bilden är splittrad med bättre läge i tjänstesektorn, och sysselsättningen stiger liksom lönetrycket.

"Totalt indikerar PMI-nivån att den kvartalsvisa tillväxten var trög även i början av 2019", skrev SEB.

ECB-chefen Mario Draghi sade till EU-toppmötet på fredagen att euroområdet genomgår en tillfällig avmattning och att risken för recession är mycket låg. Kinas inbromsning och handelskonflikter samverkar. Riskerna med en hård brexit är som helhet begränsade men kan drabba enskilda länder mer.

Pund återhämtade sig till 1:3180 mot dollarn. EU-toppmötet beslutade under natten till fredagen att förlänga Storbritanniens EU-medlemskap till åtminstone den 12 april, eller till den 22 maj, om det brittiska underhuset röstar ja till utträdesavtalet nästa vecka.

Frågan bollas nu åter tillbaka till det brittiska parlamentet. Premiärminister Theresa May sade efter mötet att hon accepterar beslutet och klargjorde att hon föredrar en lösning där parlamentet röstar ja till avtalet, hon vill inte ha en förlängning som innebär att Storbritannien måste delta i EU-valet i slutet av maj. Hon upprepade även hon inte tänker dra tillbaka begäran om EU-utträde. Det fjärde alternativet, brexit utan avtal, berörde hon inte.

Signalerna om handelsförhandlingarna mellan USA och Kina är fortsatt blandade, men USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer och finansminister Steven Mnuchin ska i alla fall enligt plan till Peking i slutet av nästa vecka för nya möten. Donald Trump sade i en Fox-intervju att han är optimist om att kunna ro ett avtal i hamn.

USA-data på fredagen var blandade, med Markit-PMI ned för såväl tjänster som industrin, medan försäljningen av befintliga bostäder (volatil data) steg kraftigt.

USA-räntorna var ned 8-10 punkter med den tioåriga statsobligationen på 2,44 procent. Räntedifferensen mellan tremånadersväxlar och tioåriga statsobligationer inverterades på fredagen, för första gången sedan 2007.

En inverterad kurva brukar ses som ett pålitligt förebud om recession, om än att den mer välkända spreaden är den mellan två- och tioårig statsobligation, som minskat till 10 punkter.

"Det ser ut som om oron för den globala inbromsningen har bekräftats och marknaden börjar att prisa in Fed-lättnader, med en möjlig recession längre fram. Det är ett tydligt tecken på att folk är bekymrade för tillväxten och flyr riskfyllda placeringar för att gå in i statsobligationer", sade Kathy Jones på Charles Schwab till Bloomberg News.

Japanska räntor sjönk också på fredagen med den tioåriga statsobligationen ned 3 punkter till -0,07 procent.

Kärninflationen i februari sjönk till 0,7 procent från 0,8 procent föregående månad, medan industri-PMI låg kvar på 48,9 i mars.

Svenska räntor sjönk 3-7 punkter medan kronan tappade 13 öre till 9:30 mot dollarn och 6 öre till 10:49 mot euron från noteringarna vid torsdagens stängning.

Swedbank noterar att en försäljning av Telia-aktierna troligen skulle vara kronpositivt och vara nedpressande för långräntor. Frågan ska upp i riksdagen den 3 april och totalt är statens innehav värt cirka 70 miljarder kronor, även om hela andelen kanske inte säljs på grund av försvarsskäl.

Ett ökat budgetöverskott skulle minska behovet för

Riksgälden att öka emissionsvolymerna i närtid (planen nu är att öka från 30 till 40 miljarder kronor från 2020). En försäljning skulle även skynda på nedgången i Maastrichtskulden under skuldankaret på 35 procent av BNP, vilket kan öppna för en mer expansiv finanspolitik framöver, enligt Swedbank.

Även den norska kronan tappade, cirka 7 öre till 9:68 mot euron. Det innebar att nästan hela förstärkningen efter Norges Banks räntebesked på torsdagen, där de överraskande drog upp räntebanan rätt kraftigt i närtid, var utraderad.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -