Ålandsbanken Premium 30 Placeringsfond
Ålandsbanken Premium 30 Placeringsfond steg 2,5 procent i februari, Novo Nordisk främsta bidragsgivaren (Finwire)

2019-03-18 16:13
Ålandsbanken Premium 30 Placeringsfond steg 2,5 procent i februari, vilket medför att fonden är upp 6,9 procent på två månader. Det framgår av en månadsrapport.

Förvaltarteamet skriver i en kommentar att globala aktiemarknader har lyft med kraft under inledningen av 2019 vilket innebär att stora delar av den nedgång som ägde rum under fjärde kvartalet har återhämtats.

Men trots att börskurserna står något lägre jämfört med när höstens nedgångar startade så har värderingarna återgått till neutrala nivåer, då vinstförväntningarna för 2019 och 2020 tydligt har justerats ned i kölvattnet av svagare konjunktursignaler.

Det är förvaltarteamets bedömning att nuvarande värdering ger förutsättningar för en totalavkastning på 8-10 procent under de kommande tolv månaderna, vilket fortfarande överträffar de flesta andra tillgångsslag.

"För att aktiemarknaden varaktigt ska återta än mer av den kurshöjd som förlorades under hösten krävs sannolikt en stabilisering av ledande konjunkturindikatorer", tillägger förvaltarteamet.

De främsta bidragsgivarna under perioden för fonden var Novo Nordisk, Investor och Atlas Copco. Swedbank, Nokia och Balder hörde till de negativa bidragsgivarna.

De största innehaven var per utgången av månaden United States Def.Party, Lyxor Smart Cash ETF och Nyf-Ice Futures US Indices med portföljvikterna 7,4, 3,6 respektive 3,2 procent.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -