FINANS
EU SVARTLISTAR 23 LÄNDER FÖR PENNINGTVÄTT (Direkt)

2019-02-13 13:13

BRYSSEL (Direkt) EU-kommissionen svartlistade på onsdagen 23 länder för svagt skydd mot penningtvätt och terroristfinansiering.

Bland länderna finns Saudiarabien, Iran, Bahamas och Panama.

Det tillkännagav justitiekommissionär Vera Jourova vid en presskonferens.

"I EU har vi infört den starkaste lagstiftningen mot penningtvätt i världen. Men vi måste se till att smutsiga pengar från andra länder inte tar sig in i vårt finanssystem", sade hon.

Dock finns inga möjligheter till sanktioner, sade hon. Men hon hoppades att länderna tar itu med att få bort sina svagheter.

"Det är en varning och vägledning för europeiska banker som måste vara extra försiktiga i kontakter med dessa länder", sade Vera Jourova.

Kriterierna för listningen är om penningtvätt och terroristfinansiering är kriminaliserat, om extra kontroller görs av riskabla transaktioner, om myndigheterna har tillräckliga befogenheter och om pengars ägare avslöjas.

De 23 länderna är Afghanistan, Amerikanska Jungfruöarna, Amerikanska Samoa, Bahamas, Botswana, Etiopien, Ghana, Guam, Irak, Iran, Jemen, Libyen, Nigeria, Nordkorea, Pakistan, Panama, Puerto Rico, Samoa, Saudiarabien, Sri Lanka, Syrien, Trinidad och Tobago, samt Tunisien.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -