BÖRSEN
ÖPPNING STRAX ÖVER NOLLAN I KORTEN (Direkt)

2019-01-24 08:42

STOCKHOLM (Direkt) Terminerna för de ledande europeiska börserna indikerade på torsdagsmorgonen en öppning nära eller strax över nollstrecket. USA-börserna stängde med mindre uppgångar på onsdagen och de asiatiska börserna handlades överlag i försiktigt positivt territorium på torsdagen.

Vid 8.35-tiden noterades terminerna för tyska DAX- och franska CAC 40-index 0-0,1 procent upp. IG:s förhandel indikerade samtidigt en uppgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index med 0,2 procent.

På råvarumarknaderna var oljepriset något lägre med Nordsjöoljan på 60:80 dollar, ned från som högst drygt 62 dollar föregående dag. Även basmetallerna backade.

Några framsteg i handelsdiskussionerna med Kina rapporterades inte och "shutdown" fortsätter inför dagens omröstningar i senaten, då två förslag - som inte väntas gå vidare - läggs fram.

President Donald Trump meddelade efter en Twitterduell med representanthusets talman Nancy Pelosi att det årliga talet om unionens tillstånd skjuts upp till dess att statsapparaten kan öppnas på nytt, vilket han hävdade skulle ske inom en "nära framtid".

På Wall Street steg DJIA 0,7 procent, S&P 500-index 0,2 procent och Nasdaq Composit 0,1 procent på onsdagen. Bland vinnarna märktes IBM, Comcast, P&G och United Technologies som alla levererade bokslut som överträffade förväntningarna. Sämre gick det för Kimberly-Clark och Tesla, som båda backade.

I Asien steg flertalet index, men optimismen var behärskad med uppgångar på 0,2-0,5 procent. Japanska Nikkei 225 gick mot strömmen med en liten nedgång.

Bostadsutvecklaren Bonava rapporterade ett rörelseresultat om 899 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (820) och en försäljning på 6,2 miljarder kronor (6,1).

För svenska konsumentbostäder i pågående produktion redovisas en försäljningsgrad om 39 procent per årsskiftet (43 procent per 30 september). Bolaget sålde 74 sådana svenska enheter (87) under det fjärde kvartalet, efter 80 stycken i det tredje kvartalet.

"Bostadsmarknaden i Sverige är fortsatt avvaktande men trots det sålde vi fler bostäder i kvartalet jämfört med i fjol. Jag noterar att bostadspriserna under året i stort sett är oförändrade vilket skapar förhoppningar om att marknaden stabiliserats. Med detta sagt är det dock fortfarande för tidigt att dra några slutsatser om framtiden", skriver vd:n i rapporten.

Investor höjer utdelningen för helåret 2018 till 13 kronor per aktie, upp från 12 kronor för ett år sedan.

Elektas amerikanske konkurrent Varians kvartalsrapport visade högre intäkter än väntat och steg ett par procent i den amerikanska efterhandeln.

"Vi väntar oss en positiv kursreaktion för Elekta", kommenterar Pareto Securities i ett morgonbrev.

Läkemedelsbolaget Oncopeptides har genomfört en riktad nyemission om cirka 546 miljoner kronor som medför en utspädning om cirka 9,7 procent av antalet aktier och röster i bolaget. Teckningskursen var 115 kronor, en rabatt på 9 procent.

Den danske enzymtillverkaren Novozymes redovisar ett rörelseresultat på 1.056 miljoner danska kronor för det fjärde kvartalet, i nivå med förväntningar om ett rörelseresultat på 1.063 miljoner danska kronor, enligt Infront Datas sammanställning.

På rekommendationsfronten har Handelsbanken sänkt sin rekommendation för Castellum till minska (öka). Vidare återupptar Citi bevakning av Tele2 med rekommendationen köp.

Affärsvärlden ger i sitt senaste nummer Qliro, Kopparbergs och norska Bonheur köprekommendationer, medan I-Tech får rekommendationen sälj.

Bland dagens makrohållpunkter märks räntebesked från Norge och ECB, samt PMI för Eurozonen och Markit PMI samt ledande indikatorer för USA.

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt


Elekta B - I dag

{point.key}

Bonava B - I dag

{point.key}

Oncopeptides - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -