RÄNTOR/VALUTOR
SMÅ RÄNTERÖRELSER I EUROPA, EURON STABIL (Direkt)

2019-01-23 10:15

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna visar begränsade rörelser, de europeiska börserna är blandade och euron är stabil mot dollarn i onsdagens förmiddagshandel efter att motgångar i handelssamtalen mellan USA och Kina lett till nedgångar på USA-börserna på tisdagen.

Vid 10-tiden är den tyska tioårsräntan oförändrad på 0,24 procent, från svensk stängning i går, medan den svenska tioåringen är ned 1 punkt till 0,45 procent.

Enligt flera medier har USA avvisat ett erbjudande om förberedande samtal från Kina som skulle ha ägt rum i veckan och banat väg för de kommande förhandlingarna i Washington den 30-31 januari, då vice premiärminister Liu He ska komma.

Källor inom Trump-administrationen uppgav för Reuters att även om presidenten gärna ser ett handelsavtal med Kina så har hans tuffa inställning om krav på strukturreformer inte ändrats.

Vita husets ekonomiske rådgivare Larry Kudlow nekade till att ett förberedande möte skulle ha varit inplanerat, men bekräftade att frågorna om framtvingad teknologiöverföring, stöld av immateriella rättigheter och äganderestriktioner fortsatt är prioriterade för Trump.

Beträffande den delvisa nedstängningen av den federala verksamheten, shutdown, så meddelade senatens majoritetsledare Mitch McConnell att senaten på torsdag kommer att ta upp två förslag som löser shutdown.

Det ena öppnar statens verksamhet till den 8 februari utan murfinansiering, det andra öppnar permanent men ger murfinansiering samtidigt som det ger en lösning för barn till papperslösa. Frågan är fortsatt hur Trump ställer sig till det förra förslaget, som han kan stoppa via veto.

Den amerikanska tioårsräntan noteras till 2,75 procent, 1 punkt högre än vid svensk stängning i går.

I eftermiddag publiceras veckostatistiken för detaljhandeln, FHFA husprisindex för november samt Richmond Feds index för januari.

I morse, svensk tid, lämnade Bank of Japan, BOJ, som väntat sin mycket expansiva penningpolitiska hållning oförändrad, samtidigt som de sänker inflationsprognosen, främst på grund av lägre oljepriser.

BOJ ser en global inbromsning som kräver bevakning och riskerna mot såväl tillväxt som priser ligger på nedsidan. Vägen mot inflationsmålet på 2 procent väntas bli gradvis.

BOJ-chefen Haruhiko Kuroda sade vid en pressträff efter räntebeskedet att momentum för priserna består och att KPI-inflationen väntas stiga mot målet, bland annat på grund av positivt utbudsgap. Jämfört med tidigare prognos är det, enligt BOJ-chefen, ingen större försening i att nå målet.

Risker från utlandet som kan påverka pristrenden kräver bevakning, och BOJ kommer att övervaka om nedåtriskerna påverkar inflationen. Nedåtriskerna har ökat i och med handelsspänningarna mellan Kina och USA och europeiska problem, enligt Kuroda, som tillade att han inte ser några stora förändringar i ekonomiska fundamenta.

Capital Economics noterar att den nedreviderade inflationsprognosen pekar mot att en åtstramning ligger långt fram i tiden.

De gör bedömningen att den ekonomiska tillväxten kommer att mattas av efter momshöjningen i oktober medan inflationen fortsatt kommer att ligga klart under BOJ:s mål på 2 procent.

"Men med höga hinder för ytterligare policylättnader tror vi att BOJ kommer att hålla penningpolitiken oförändrad både i år och nästa år", skriver de.

Här hemma redovisade Kantar Prospera i morse inflationsförväntningarna bland penningmarknadens aktörer. KPI-förväntningarna visade sig vara stabila på 2,0 procent på fem års sikt. På två års sikt hade förväntningarna sjunkit från 2,1 procent i december till 2,0 procent nu.

KPIF-inflationen väntas ligga på 1,9 procent om såväl ett, två och fem år, samma utfall som i förra mätningen.

På brexitfonten har Labours ekonomiske talesperson John McDonnell sagt till BBC att Labour högst troligen kommer att stötta ett förslag som hindrar en brexit utan avtal.

Förslaget, som förts fram av Labourledamoten Yvette Cooper, innebär att regeringen har till den 26 februari på sig att få igenom ett brexitavtal i parlamentet.

Om inte det går så ska parlamentet ha rätt att rösta om en senareläggning av brexit, det vill säga att förlänga utträdesparagraf 50 i EU-fördraget bortom nuvarande 29 mars, men längst till den 31 december.

Coopers förslag kan tas upp till omröstning den 29 januari, då parlamentet ska ta ställning till den fortsatta brexitprocessen. Talmannen avgör vilka ändringsförslag som kommer upp till omröstning.

På valutamarknaden stärks pundet lite till 1:2980 mot dollarn, medan euron är marginellt starkare mot dollarn kring 1:1360, efter en liten dipp på morgonen.

Kronan är ett halvt öre svagare mot euron och stabil mot dollarn.

             onsdag kl 10.10 (tisdag kl 16.15)
             ==================================
USD/SEK    9:0194   (9:0185)   Statsobl 2y  -0,39  (-0,39)
EUR/SEK   10:2489  (10:2440)   Statsobl 10y  0,45   (0,46)
EUR/USD    1:1363   (1:1358)   Ty obl 10     0,24   (0,24)
US obl 10    2,75     (2,74) 

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -