SCA
HÖG EXPONERING MOT SVAGARE CYKLISKA SEGMENT - UBS (Direkt)

2019-01-18 10:42

STOCKHOLM (Direkt) Skogsjätten SCA är visserligen ett välinvesterat bolag med goda förutsättningar att öka vinstnivån när den nya massalinjen i Östrand tas i bruk, men det har också en stor exponering mot de mest cykliska segmenten - som just nu går åt fel håll.

Det skriver UBS i en analysuppdatering, där rekommendationen sänks till neutral från köp och riktkursen skärs ned till 80 kronor från tidigare 100 kronor, vilket Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat.

"Bolaget är inriktat på branschens mest cykliska delar (sågade trävaror, massa, containerboard) som för närvarande är under tyck, och det har en av de högsta värderingsmultiplarna i sektorn. Därmed höjs risken i aktien och vi föredrar därför att ta ett steg tillbaka", skriver bankens analytiker.

Massapriserna i Kina har redan kollapsat, vilket sätter tryck på den europeiska marknaden. Hittills är priserna ned cirka 5 procent från toppnivåerna och UBS tror på en nedgång med ytterligare 5 procent.

"Lägre efterfrågan och lägre importpriser på kraftliner sätter också tidiga avtryck på den europeiska kraftlinermarknaden", fortsätter analytikern, som räknar med en prisnedgång på 6 procent.

Ungefär likadant ser det ut för sågade trävaror, där efterfrågan har försvagats och produktionskapaciteten höjts, enligt UBS.

Trots de sämre utsikterna på flera nyckelmarknader räknar banken med att SCA ska kunna öka vinsten framöver. Förklaringen är den pågående driftsättningen av den nya massalinjen i Östrand, som ska leda till en fördubbling av kapaciteten.

SCA B handlades vid 10.35-tiden på fredagen till omkring 77:20 kronor på Stockholmsbörsen, en nedgång med 0,7 procent för dagen.

Graf: SCA B kursutveckling 6 månader

Källa: Infront

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt


SCA B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -