ALFA LAVAL
DIVISIONSCHEFERNA OPTIMISTISKA INFÖR FRAMTIDEN (Direkt)

2018-11-13 17:24

KÖPENHAMN (Direkt) Industrikoncernen Alfa Lavals tre divisionschefer uttryckte vid kapitalmarknadsdagen i Köpenhamn optimism inför framtiden.

Susanne Pahlén Åklundh, chef för divisionen Energy, uppgav att de positiva utsikterna för divisionen är kvar. Hon berättade bland annat om divisionens produkter inom värmeväxlare och separatorer samt arbetet med att minska kundernas utsläpp.

Nish Patel, chef för Food & Water-divisionen, uppgav att utsikterna ser positiva ut. Han lyfte bland annat fram en hög innovationstakt och produktlanseringar. Vissa kvalitetsproblem har förekommit historiskt, men nu syns en minskning av sådant, inklusive kostnaderna för dem, uppgav Food & Water-chefen.

Nish Patel uttryckte även optimism om att kunderna kommer att vilja ha de nya produkterna eftersom Alfa Laval "inte utvecklar på spekulation" utan nära kundens behov.

Divisionen Marine, som är av stor betydelse för Alfa Laval, representerades av avgående divisionschef Peter Leifland som snart ska gå i pension.

"Vi håller uppe marknadsandelarna bra", sade han och tillade att divisionen sammantaget ser en viss ökning av sina marknadsandelar.

Beträffande marknadsutsikterna noterade han att kontrakteringen av nya skepp med en storlek över 2.000 dödsviktston uppvisade en långsam återhämtning under 2017. Innevarande år väntas landa relativt oförändrat mot 2017 medan 2019 "ser bättre ut". Långsiktigt räknar Alfa Laval med en uppgång till den högre nivå på 1.500-2.000 fartyg som krävs för att förnya världsflottan.

Beträffande efterfrågan på miljölösningar har Alfa Laval enligt pressmeddelandet inför kapitalmarknadsdagen höjt prognosen för efterfrågan på produkter för rening av ballastvatten från 7 till 9 miljarder euro avseende perioden 2018-2026.

Även angående så kallade rökgastvättar, scrubbers, har efterfrågan hittills i år varit högre än Alfa Laval väntat sig. De senaste marknadsrapporterna visar en trend mot en marknadspotential för perioden 2018-2026 som möjligen är högre än den Alfa Laval kommunicerade vid kapitalmarknadsdagen 2017, meddelade bolaget.

Hittills under året har det totala antalet skepp med rökgastvätt ökat från knappt 400 vid årsskiftet till runt 1.700 skepp, eller drygt 2.000 om man räknar in ännu ej publicerade order.

Även om efterfrågan hittills i år "definitivt" har varit högre än väntat är marknaden dock dynamisk, framhöll Peter Leifland. Inom ballastrening går det enklare att förutse antalet företag som kommer att ha produkten, men inom scrubbers beror utfallet bland annat på flera marknads- och prisfaktorer samt var miljödiskussionen kring scrubbers landar.

Tidigare har Alfa Laval talat om en marknadspotential för scrubbers på 5 miljarder euro, fördelat på 5.000 fartyg med en snittkostnad per system på 1 miljon euro. Snittvärdet har hittills i år varit över 1,0 miljon euro, på grund av relativt sett fler beställningar från fartyg med större motorer.

På en fråga om huruvida efterfrågan från stora fartyg har varit framtung och om relationen mellan stora och små fartyg kan se annorlunda ut om några år uppger Peter Leifland för Nyhetsbyrån Direkt att det är svårt att veta, men att större fartyg har mer att tjäna på det nya systemet.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Alfa Laval - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -