BÖRSEN
UPPGÅNG BLEV TILL NEDGÅNG, BANKER TYNGDE, OMXS30 -0,4% (Direkt)

2018-10-22 17:59

STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen steg inledningsvis med stöd av stora kursuppgångar i Asien. Signaler om stimulanser i Kina bidrog. Uppgången vändes sedan under eftermiddagen till en nedgång då de amerikanska börserna tappade i väntan på rapporter senare under veckan. Italien stod i fokus där osäkerheten kring det stora budgetunderskottet fick marknaden att oroa sig på nytt. Banker tyngde i Stockholm där storbolagen i övrigt spretade åt olika håll.

Vid stängning hade OMXS30 backat med 0,4 procent till 1.526 och aktier för 15,4 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. Bilden var likartad ute i Europa med mindre nedgångar för de ledande börserna.

Bland OMXS30-bolagen steg Autoliv mest med 2,1 procent. Åt andra hållet gick Tele2 som parkerade i botten med en nedgång på 2,2 procent. Bland förlorarna fanns även Ericsson som tappade 1,5 procent samt storbankerna som sjönk.

Byggbolaget Skanska steg inledningsvis men tappade successivt under handelsdagen för att stänga marginellt upp. Skanska föll i fredags med drygt 10 procent och aktien har därefter fått ändrade rekommendationer från flera håll. Handelsbanken och Nordea har höjt till köp medan Carnegie har sänkt från köp till behåll.

Måndagens mest omsatta aktie var annars nätverksvideoföretaget Axis, där den största ägaren Canon kommit överens med hedgefonden Elliott och därmed ökar innehavet till 97,9 procent. Canon kommer därefter att påkalla tvångsinlösen av återstående aktier. Axis steg 4,6 procent.

Beijer Ref, med verksamhet inom kylsystem, nådde för det tredje kvartalet ett rörelseresultat på 339 miljoner kronor, jämfört med 217 miljoner motsvarande period i fjol. En varm sommar har påverkat positivt.

"Det är vårt starkaste tredje kvartal någonsin", kommenterade vd Per Bertland i delårsrapporten.

Men trots detta backade aktien med 8,7 procent.

Prylkedjan Clas Ohlson fick en köprekommendation av Dagens Industri. Tidningen skriver att risken måste betraktas som hög men att den höga utdelningen och kursfallet innebär köpläge. Clas Ohlson handlades 6,3 procent högre.

I biotekniksektorn steg Bioarctic med 4,0 procent. Samarbetspartnern Eisai ska presentera resultat från fas 2b-studien av BAN2401 mot tidig Alzheimer, som tidigare visat bra resultat i juli, på torsdag vid en kongress.

Uppåt var det även för Karolinska Development. Portföljbolaget Ossdsign har fått FDA:s godkännande för implantatprodukten Cranioplug. Aktien stärktes med nära 7 procent.

Bland förlorarna fanns Multiq som sjönk med 7,4 procent. Aktien fick en säljrekommendation i Börsveckan.

Oljebolaget Enquest har sänkts till underperform från tidigare behåll av investmentbanken Jefferies, som samtidigt drar ned riktkursen. Aktien sjönk drygt 7 procent.

Diagram: OMXS30 måndagen 22 oktober

Källa: Infront

Jan Glevén +46 8 5191 7906

Nyhetsbyrån Direkt


Autoliv SDB - I dag

{point.key}

Beijer Ref B - I dag

{point.key}

BioArctic B - I dag

{point.key}

Clas Ohlson B - I dag

{point.key}

Ericsson B - I dag

{point.key}

Karolinska Development B - I dag

{point.key}

Skanska B - I dag

{point.key}

Tele2 B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -