STORBRIT
EU ERBJUDER NYTT BREXITFÖRSLAG OM IRLAND - BARNIER (Direkt)

2018-09-18 21:42

BRYSSEL (Direkt) EU är beredd att lägga fram ett nytt förslag för att lösa den svåraste frågan i brexitförhandligarna: hur gränskontroller undviks vid gränsen mellan Irland och Nordirland.

Lösningen är att varor ska kunna kontrolleras på andra ställen än vid gränsen, främst hos företag eller marknader.

Det sade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier vid en presskonferens på tisdagskvällen efter ett möte för EU-ländernas EU-ministrar.

Förslaget bygger vidare på den reservlösning (backstop) som EU och Storbritannien enades om i december ifjol, men som den brittiska regeringen ogillar kraftigt.

Denna lösning gick ut på att Nordirlands regelverk skulle anpassas i nödvändig utsträckning för att vara förenlig med EU:s för varutrafik över gränsen.

"Vi är redo att förbättra denna lösning. Då måste vi klargöra vilka varor som behöver kontrolleras, av vem, när och var. Detta kommer inte att bli i form av en gräns", sade Michel Barnier.

Han påminde att dessa kontroller blir nödvändiga på grund av det brittiska beslutet att lämna EU.

Denna lösning gäller efter övergångsperioden tills en eventuell annan lösning nås i de kommande förhandlingarna om den framtida relationen, som troligen baseras på ett frihandelsavtal.

Vid presskonferensen höll Michel Barnier fast vid att EU och Storbritannien bör sikta på en överenskommelse om utträdesavtalet vid EU-toppmötet den 18 oktober.

"Oktobermötet blir sanningens ögonblick för att se om ett avtal är inom räckhåll", sade han.

Det har förekommit spekulationer om att mer tid behövs och att ett extra toppmöte skulle utlysas för november, kanske den 13:e.

Omkring 80 procent av utträdesavtalet är klart. Förutom gränsfrågan återstår några andra mindre frågor. Dit hör tvistelösning i avtalet, alltså om vilken roll EU-domstolen får.

En annan utestående fråga är varumärkesskydd för EU:s geografiska indikatorer (GI), 3000 namn på regionala livsmedel - att parmesanost ska komma från Parma-området.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -