RÄNTOR/VALUTOR
MARKNADEN SKAKAR AV SIG INFRIADE HANDELSHOT (Direkt)

2018-09-18 16:30

STOCKHOLM (Direkt) Handelskonflikten mellan USA och Kina har eskalerat kraftigt i inledningen på veckan, men även på tisdagen tog marknaden det med relativt små nettorörelser.

Europaräntorna steg överlag med tyska räntor 1-2 punkter upp, och Europabörserna stod på plus. Även USA-räntorna steg med den tioåriga statsobligationen 2 punkter upp på 3,02 procent, den högsta nivån sedan i maj.

På måndagen meddelade Donald Trump att USA inför importtullar på varor från Kina till ett värde om ytterligare 200 miljarder dollar. Från och med den 24 september införs tullar på 10 procent, och procentsatsen kommer öka till 25 procent till årsskiftet för att låta företag byta leverantörer.

I ett uttalande varnade presidenten också Kina för att slå tillbaka. Om Kina vidtar motåtgärder mot amerikansk industri eller jordbruk "kommer vi omedelbart inleda fas tre, vilket är tullar på varor för 267 miljarder till", sade han.

Den första tullomgången mot Kina var mer inriktad på industrin, men det har nu utvidgats till en rad konsumentprodukter som kläder, livsmedel och möbler.

Däremot undantas ett antal produkter som bilbarnstolar och Apple Watch. Iphones har inte ens varit med på listan. Apples vd Tim Cook sade att han är optimistisk om att USA och Kina så småningom kan lösa sina problem, eftersom handel är ett av områden där det inte är ett nollsummespel.

Svaret från Kina kom snabbt på tisdagen, med nya tullar på USA-varor för 60 miljarder dollar. Tullarna kommer ligga mellan 5 och 10 procent, lägre än tidigare annonserat, men listan är som tidigare flaggats för över 5.000 produkter.

Finansdepartementet uppgav att om USA insisterar på att höja tullar på kinesiska varor kommer Kina att svara i linje med detta.

Kinas tullar är en framtvingad respons på USA:s unilateralism och handelsprotektionism. Kina hoppas dock att USA kommer att upphöra med handelsfriktionerna och att ömsesidigt gynnsamma handelsrelationer ska kunna bibehållas.

Om USA går vidare med ytterligare 267 miljarder dollar skulle i princip all export och import av varor mellan de båda länderna omfattas.

Frågan är vad som händer nu.

USA:s handelsminister Wilbur Ross sade att syftet med USA:s tullar är att ändra Kinas beteende. De försöker att ge Kina ett incitament för konstruktiva samtal i närtid, och det är nu upp till kineserna om och när de vill ha mer dialog.

Enligt Wall Street Journal överväger också Kina nu att skicka vice handelsminister Wang Shouwen till USA i stället för vice premiärminister Liu He för fortsatta samtal.

Donald Trump twittrade på tisdagen nya anklagelser mot Kina, och insinuerade att de riktar in sig på lantbrukare och industriarbetare för att påverka det amerikanska valet.

Yuanen tappade initialt efter tullbeskedet men har därefter återhämtat sig och nettoförsvagningen stannat på 0,15 procent. Andra valutor på tillväxtmarknaderna har också varit stabila.

"Kina har en fast hand på valutan och nyhetsflödet i Europa fortsätter att vara positivt vilket hjälper europeiska valutor", sade Alvin Tan på Societe Generale till Reuters.

En annan fråga är hur mycket handelskonflikten slår mot den reala ekonomin och mot förtroendet.

I Bloombergs News senaste enkät har bedömarna ändå väntat sig en begränsad inverkan på USA, med en BNP-tillväxt på 3,0 tredje kvartalet och 2,8 procent under fjärde. Mer osäkert råder om effekterna på förtroendet.

"Det finns en risk för att företagens sentiment, som har varit rätt optimistiskt, blir lite försiktigare. Det kan påverka anställningarna, investeringarna och troligen tillväxttakten", sade Michael Feroli på JPMorgan till Bloomberg News.

För Kinas del bedömer Citigroup, enligt en analys citerad av Reuters, att effekten på de 10-procentiga tullarna kommer att börja synas i BNP för fjärde kvartalet och de tror att de fulla 25-procentiga tullarna kan dra ned BNP-tillväxten med 0,83 procentenheter nästa år.

Italienska räntor fortsatte ned på tisdagen. Pundet har gått sidledes inför det informella EU-toppmötet i Salzburg i veckan, där brexit står på dagordningen.

Svenska räntor steg 1-2 punkter medan kronan stärktes ytterligare cirka 3 öre mot dollarn och euron, till 8:90 respektive 10:41, i spåren av Riksbanksprotokollet.

Svenska jobbdata gav däremot inget direkt avtryck. Den säsongsrensade arbetslösheten steg till 6,6 procent i augusti från 6,4 procent föregående månad, högre än väntade 6,3 procent. Antalet sysselsatta steg med 56.000 personer i årstakt medan personer i arbetskraften ökade med 67.000.

SEB noterade att utfallet reser ett frågetecken för deras prognos om en arbetslöshet på under 6 procent under andra halvåret. Riksbankens protokoll skickade samtidigt en stark signal om att direktionen är betydligt mer bestämd än tidigare om att reporäntan kommer att höjas i december eller februari och det kommer troligen att krävas mycket för att ändra det.

"En oväntad fortsatt nedgång för kärn-KPIF i augusti, betydande nedrevidering av BNP och nu högre arbetslöshet ger visst stöd för vår prognos om att direktionen kan vänta till februari innan de höjer", skriver SEB i en kommentar.

Nordea ändrade på tisdagen sin prognos och spår nu att Riksbanken höjer reporäntan med 25 punkter i december, men att det blir en engångshändelse och inte starten på en höjningscykel. Nästa höjning därefter väntas först fjärde kvartalet 2019.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -