SKANSKA
FOKUS PÅ UTVECKLING BYGGDIVISION 2 KV - ANALYTIKER (Direkt)

2018-07-18 16:15

STOCKHOLM (Direkt) Huruvida Skanska lagt det värsta bakom sig inom byggdivisionen ligger i fokus när bygg- och utvecklingskoncernen släpper siffror för det andra kvartalet.

Det framgår av analytikerkommentarer som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av inför fredagsmorgonens rapport.

Enligt SME Direkts analytikerenkät väntas Skanska redovisa en nettoomsättning om 41,6 miljarder kronor för det andra kvartalet (44,9) samt ett rörelseresultat om 1,5 miljarder kronor (1,5). Inga nedskrivningar är förväntade.

"Efter två kvartal i rad med betydande nedskrivningar i Skanskas byggdivision bedömer vi att det värsta ligger bakom oss", skriver Kepler Cheuvreux i ett marknadsbrev.

Konsensusbedömningen är att Skanskas byggverksamhet redovisar ett rörelseresultat om 892 miljoner kronor för det andra kvartalet (116). Marginalen bedöms hamna på 2,3 procent (0,3) efter det första kvartalets svagt negativa rörelseresultat och därmed även aningen negativa marginal.

Från analytikerhåll påpekas det att Skanska snarare fokuserar på att stärka lönsamheten än att ta order. Det framhålls att bolaget meddelat om ett omstruktureringsprogram där planen är att minska personalstyrkan med 3.000 under 2018.

De kostnadsbesparingar om cirka 1 miljard kronor årligen som Skanska siktar på att få till med hjälp av uppsägningarna ska bidra till att gradvis höja byggmarginalen, påpekar Nordea i en analys.

Det andra kvartalets orderingång förväntas enligt SME Direkt ha uppgått till 38,4 miljarder kronor (46,3).

Inom Skanskas utvecklingsdelar förväntas ett resultatbidrag om 0,6 miljarder från kommersiell fastighetsutveckling samt 0,3 miljarder från bostadsutveckling.

Bostadsutvecklare som JM och Bonava har redan rapporterat för det andra kvartalet. JM sålde fler bostäder än väntat, stött av en ökning sekventiellt i Stockholm medan försäljningen var ned i övriga Sverige jämfört med det första kvartalet. Bonavas försäljning av bostäder i Sverige låg däremot kvar på samma låga nivå som i det första kvartalet.

"Det är avvaktande i hela Sverige tycker vi. Det kanske skiljer sig mot den allmänna uppfattningen. Men det är samma banker i hela landet och våra kunder läser samma media. Vi märker av ett stort intresse men beslutsprocessen tar längre tid", sade Bonavas vd Joachim Hallengren till Direkt.

Efter det första kvartalet delgav Skanskas vd Anders Danielsson att bolagets bostadsutvecklingsdel framför allt märkt av en trögare försäljningstakt i Stockholm samt i Oslo. Även inom lågprisbostadsdelen "Boklok" sade han att det tar "lite längre tid" att sälja bostäder men att det inte var "lika volatilt som i premium-segmentet". Skanska har liksom andra utvecklare varit ute med rabatterbjudanden i bostadsprojekt inför sommaren. UBS har exempelvis oroat sig för att Skanskas bostadsutvecklingsmarginal framöver kommer att påverkas negativt av inbromsningen på svensk bostadsmarknad.

Skanskas rapport för det andra kvartalet väntas klockan 7.30 på fredagen den 20 juli med rapportkonferens klockan 10.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Skanska B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -