BOE
PENNINGPOLITISKT REDO FÖR BREXIT OAVSETT UTFALL - CARNEY (Direkt)

2018-05-24 22:14

STOCKHOLM (Direkt) Ur ett penningpolitiskt perspektiv är Bank of England redo för brexit oavsett hur det brittiska utträdet ur EU slår mot ekonomin.

Det sade BOE-chefen Mark Carney på torsdagskvällen, i ett förskrivet tal.

"Brexit är ett regimskifte som påtagligt har ökat spannet av möjliga utfall för den brittiska ekonomin och därmed de potentiella penningpolitiska vägarna", sade han.

Medan brexit-processen fortsätter - och svaret på frågor som hur formen på samarbetet med EU blir - kommer den brittiska centralbankens penningpolitiska kommitté (MPC) anpassa sin guidning och penningpolitik för att möta inflationsmålet, påpekade han även.

Det nuvarande basscenariot, enligt MPC, är att en "mjuk övergång". En hårdare brexit "kan komma att föra penningpolitiken på en annan bana". Blir den slutgiltiga överenskommelsen "klart värre än genomsnittligt möjligt utfall" kan räntekommittén ånyo stå inför en målkonflikt mellan tiden att föra inflationen tillbaka till målet och att föra en politik som stöttar jobb och ekonomisk aktivitet.

"MPC kan förväntas att föra en politik för att hantera en trade off på samma sätt som ramverket användes i spåren av folkomröstningen", sade Mark Carney även.

I spåren av att britterna röstade för ett utträde ur EU så drog inflationen över målet, och toppade på 3,1 procent, till följd av att pundet försvagades, påminde han. Under sådana exceptionella förhållanden krävs det att MPC balanserar målkonflikten mellan tiden det tar för att föra tillbaka inflationen till målet och "stödet som penningpolitiken ger till jobb och aktivitet", sade han.

"MPC har bedömt att det varit lämpligt att ha en policy så att inflationen återvänder till målet över en längre tidsperiod än de konventionella 18-24 månaderna", sade han och pekade på att ett paket med lättnadsåtgärder lanserades från räntekommittén i augusti 2016.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -