SMÅBOLAG
POSITIV VECKA MED SPEL OCH LÄKEMEDEL I TOPP (Direkt)

2018-05-18 16:53

STOCKHOLM (Direkt) Småbolagsindex har noterats upp i veckan med en uppgång på 1,9 procent, enligt Carnegies Micro Cap Index. För spelutvecklingsbolag har det varit en speciell vecka med stora uppgångar efter starka rapporter för både Paradox och THQ på First North.

Men även om uppgångarna varit stora för dessa bolag räcker det inte till för att peta ned läkemedelsbolaget Lidds, även listat på First North, på tronen som veckans vinnare.

Lidds, ett mindre läkemedelsbolag som förädlar behandlingar med redan befintliga läkemedel, har rusat med över 30 procent. Börsvärdet börjar nu närma sig 400 miljoner kronor.

Uppgången kom efter ett avtal med ett kinesiskt läkemedelsbolag, Jiangsu, för dess läkemedelskandidat Liproca Depot som ska utvecklas i fas 3.

Lidds får 1 miljoner dollar i ersättning i en så kallad upfront-betalning med rätt till ytterligare delbetalningar och royaltys på eventuellt framtida försäljning.

En ytterligare trigger i samband med detta avtal är att intresse även kan finnas för andra projekt som använder sig av samma teknologi.

Den teknologi som Liproca Depot använder kallas Nanozolid och är tänkt att användas för framställning av läkemedel med kontrollerad och lokal läkemedelsfrisättning för behandling av cancertumörer. Teknologin gör att effekten kvarstår samtidigt som biverkningar kan undvikas.

Kraftigt steg även spelutvecklaren Paradox, närmare bestämt med 25 procent. Försäljningen steg 120 procent, under första kvartalet, med nya spel som lanserats och en allt bredare spelportfölj där spel som Stellaris, Cities: Skyline och Surviving Mars ingår.

Överraskande stark var rörelsemarginalen som uppgick till 53 procent. Under 2017 uppgick rörelsemarginalen till 42 procent.

Paradox börjar bli rejält välkapitaliserade med en kassa på 374 miljoner kronor. Förutom att fortsätta investera i befintliga och nya spel finns flera potentiella förvärv i pipeline.

"Vi skulle älska att köpa några fler studios eller bolag", sade Fredrik Wester på bolagets rapportpresentation men tillade att Paradox har väldigt höga krav på de objekt som utvärderas.

I fotspåren följd spelutvecklingsbolaget THQ. Aktien har stigit med 22 procent efter sin rapport. Där bjöd THQ på en kraftig omsättningsökning vilket resulterade i ett vinstlyft på över 200 procent. Mycket tack vara förvärv av tyska spelutvecklaren Koch Media med speltitlar som Saints Row, Metro och Dead Island.

På Aktietorget fick Optimobile fart efter sin starka rapport. Bolaget som erbjuder internetbaserade telefonitjänster har stigit med 28 procent. Bolaget som kom till Aktietorget i början av 2018 har nu fått upp ångan rejält. Omsättningen under det första kvartalet ökade med 116 procent till 417 tusen kronor.

Bland förlorarna hittades forskningsbolaget Gabather, listat på First North. Aktien tappade 20 procent efter en lite stökig vecka där vd fått lämna sin post.

Gabather flyttade från Aktietorget till First North i april i år. I slutet av 2017 gjorde bolaget en företrädesemission som tecknades till 80 procent. De likvida medlen är tänkta att finansiera bolagets fas 1-studie med huvudprojektet GT-002. Denna läkemedelskandidat ska användas för behandling av sjukdomar med ursprung i det centrala nervsystemet.

Jan Glevén +46 8 5191 7906

Nyhetsbyrån Direkt


Gabather - I dag

{point.key}

Paradox Interactive - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -